Kirjanduskeskuse muuseumis saab näha illustratsioone Nõmme inimestest ja majadest

Raamatuportaal
Copy
Kadri Roosi näituse «Minu Nõmme inimesed ja majad» avamisel.
Kadri Roosi näituse «Minu Nõmme inimesed ja majad» avamisel. Foto: Tallinna kirjanduskeskus

Kuni jaanuari alguseni on Underi ja Tuglase kirjanduskeskuse muuseumis avatud Kadri Roosi tööde näitus «Minu Nõmme inimesed ja majad». Kadri Roosi on illustraator, raamatukujundaja ja kunstnik, kelle akvarellide ja tušiga valminud joonistused kaunistavad 2022. aasta Nõmme linnaosa kalendrit. Näitusel saab vaadata kalendri originaalillustratsioone.

Nõmme linnaosa vanema Karmo Kuri sõnul tuleb Kadri Roosi piltidel ehedalt välja Nõmme idüll. «Neil on kujutatud kõike seda, mis teeb Nõmmest Nõmme ning miks linnaosa elupaigana kõrgelt hinnatakse,» lausus Kuri. «Underi ja Adsoni ning hiljem Tuglaste koduks olnud maja pole näituse toimimispaigana juhuslik. Joonistuste hulgas on üks, kus on püütud kirjanike maja kujutada sellisena, nagu see valmimisjärgselt oli. Suvelõpuhõngulises aias võib ilmselgelt näha tegutsemas Friedebert ja Elo Tuglast. See teadlik anakronism mõjub sümpaatselt,» lisas linnaosavanem.

Kadri Roosi märkis, et ta soovis oma piltidega rõhutada, et Nõmme on eelkõige jalakäijate ja rataste linn. «Inspiratsiooni sain Nõmme arhitektuurist, inimestest, igapäevastest tegevustest ja loodusest. Katsusin kujutada võimalikult laia spektrit linnaosa miljööst, alates hoonetest ja aastaaegadega seotud tegevustest lõpetades loomade, lindude ja taimedega. Ainuke, mida ma katsusin piltidesse vähe sisse tuua, on autod,» selgitas kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles