Sotsiaalmeedia pahupool: võltsmaailmas on järjest raskem piisavustunnet tunda (1)

Raamatuportaal
Copy
Tiit Trofimov.
Tiit Trofimov. Foto: Kai-Kuusik Greenbaum

Enesearengu teejuht Tiit Trofimov kirjutab enda raamatus «Lõpp on algus», et teraapiatööd tehes näeb ta et piisavustunde puudumine on väga levinud probleem. «Mingil põhjusel on sageli just need inimesed, kellele jumal on andnud kõik, mida vähegi anda saab, väga katki ja tunnevad, et see, mis neil on või kes nad on, ei ole piisav. Kõige lihtsam näide on omaenda keha, millega väga paljud inimesed rahul ei ole, isegi kui teised seal ühtegi viga ei näe,» nendib ta.

Netimaailm muudab meie arusaama ilust

Trofimov kirjutab, et tal on tohutult kurb vaadata, kuidas moonutatud ja töödeldud netimaailm on muutnud meie arusaama ilust ja heast elust ning põhjustab inimestele nii palju kannatusi. Sellises võltsmaailmas ongi järjest raskem piisavustunnet tunda.

«Me ju kurvastame siin läänes kõik selle pärast, mida meil enam ei ole, või selle pärast, mida meil pole kunagi olnudki. Olgu selleks töö, pere, kallim, raha, auto, maja, ükskõik mis. Isegi kui sul on kõik need asjad olemas, võin kihla vedada, et sinu sotsiaalmeedia kontaktide hulgas on keegi, kellel on veel rohkem ja paremini,» mõtiskleb ta.

«Lõpp on algus. Julgus elada iseendana», Tiit Trofimov.
«Lõpp on algus. Julgus elada iseendana», Tiit Trofimov. Foto: Raamat

Ta soovitab mõelda sellele, et võib-olla see ilus paarike mossitas ja tülitses pärast ilupildi postitamist terve õhtu. See on ju kõigest pilt, hetk, mida on väga lihtne võltsida. Suurel osal instagrammeritest peab pidevalt mask ees olema, sest nende päris elu ei müüks sama hästi. Keegi ei taha vaadata õnnetut nägu ja kuulata halinat, kui halvasti kõik on. Inimesed tahavad positiivsust, ilu ja töödeldud pilte, keegi ei taha su ebatäiuslikku päris elu näha. On neid, kes julgevad seda näidata, aga nad ei ole sama edukad.

Võta sotsiaalmeediamaailma kui mängu

Sellepärast julgustab ta võtma kogu seda sotsiaalmeediamaailma lihtsalt kui üht mängu. See ei ole päris elu. Ükski postitus ega laik ei vähenda su ärevust ega too sisemist rahu. Mitte ükski.

Kui sa hakkad oma sisemaailmaga rohkem tegelema, hakkad märkama, kui sa endale maski ette paned ja midagi võltsi looma asud. Ja nagu sa märkad seda endas, hakkad märkama ka teistes.

Järjest rohkem näed ära, kes on päris ja kes ei ole; kas inimene räägib edasi mingit raamatust loetud mõtet või ta jagab oma kogemust; kas ta esitleb ennast kõva kepimehena või ta ei tea sellest asjast midagi. Maske on lihtne tajuda, kui sa iseendaga kontaktis oled.

«Viimasel ajal tundub mulle, et päris asjadest hakatakse õnneks jälle lugu pidama, sest võlts, rollis olemine nõuab tohutult energiat,» arvab Trofimov.

Ta rõhutab, et kui sa oled sina ise, siis sa oledki piisav. Kui sul on mask ees, ei saa sa kunagi piisavaks, sest sa ei ole see, kellena end esitled.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles