Tallinna Keskraamatukogu tähistab tänavu 115. sünnipäeva

Raamatuportaal
Copy
Kaarel Oja annab Tallinna Keskraamatukogu töötajale Reet Ojasoole raemedali.
Kaarel Oja annab Tallinna Keskraamatukogu töötajale Reet Ojasoole raemedali. Foto: Tallinna linnavalitsus

Tallinna Linnavalitsus tunnustas Tallinna Keskraamatukogu töötajat Reet Ojasood raamatukogu 115. aastapäeva puhul raemedaliga.

Tallinna abilinnapea Kaarel Oja märkis laupäeval, 10. septembril raekojas toimunud vastuvõtul, et Tallinna linnasüsteemis on nii pika järjepideva ajalooga asutusi vaid mõned. «115 aastat on palju. See on uhke number ja kindlasti tähistamist väärt. Aga seda uhkem, et me ei meenuta pelgalt kuulsusrikast ajalugu, vaid tähistame ühe elujõulise organisatsiooni ümmargust sünnipäeva,» rääkis Oja. «115 aastat tagasi astus esimene külaline Nunne tänaval Tallinna Linna Maksuta Avaliku Raamatukogu ja Lugemistoa uksest sisse ning sealt edasi on jäädud käima. Täna loeme külastusi miljonites.»

Tallinna Keskraamatukogu direktori Kaie Holmi sõnul on raamatukogu küll 115 aasta jooksul palju muutunud, kuid eesmärk on põhijoontes endine: raamatukogu loob tallinlasele võimaluse õppimiseks, eneseteostuseks ja ühiskonnas aktiivseks kaasalöömiseks. «Kindlasti on raamatukogu pikk ajalugu olnud motiveerivaks uute eesmärkide seadmisel ja süstinud töötajatesse inspiratsiooni,» rääkis Holm.

Tallinna Keskraamatukogu avamine oktoobris 1907 sai suuresti võimalikuks tänu sellele, et 1904. aastal saavutasid eestlased volikogus suure enamuse. Eestimeelne volikogu mõjutas uut linnavalitsust tegelema linnarahva vajaduste, sealhulgas haridusvõimaluste parandamisega, ning mõned aastad hiljem jõuti Tallinnas avaliku maksuta raamatukogu avamiseni. Praegusel aadressil, Estonia pst 8 majas tegutseb raamatukogu juba alates 1920. aastast.

«On kujunenud tavaks kedagi Tallinna Keskraamatukogu suurepärasest kollektiivist tähtsatel päevadel eraldi märgata,» jätkas abilinnapea Kaarel Oja. «Märgata nimelt seda igapäevast pühendumist ja põhjalikkust, mis tervet Keskraamatukogu iseloomustab. Mul on au anda Tallinna linna poolt üle Raemedal, linna autasu linnale osutatud teenete ja silmapaistvate saavutuste eest. Peaaegu 30 aastat Keskraamatukogus töötanud, nii haruraamatukogu kui eestikeelse kirjanduse osakonda juhtinud ja paljusid kolleege oma erialateel suunanud, õpetanud ja koolitanud, suurepärasele Reet Ojasoole.»

Tallinna Linnavalitsus otsustas anda raemedali Reet Ojasoole pikaajalise pühendatud töö eest raamatukogus tallinlaste teenindamisel. Ojasoo on Tallinna Keskraamatukogus töötanud alates 1993. aastast. Ta on töötanud nii raamatukoguhoidjana kui teenindusüksuse juhina. Täna töötab ta taas raamatukoguhoidjana ning lugejad hindavad nii tema lugemissoovitusi kui arvutikasutamise juhendamisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles