Kas tunned elust rõõmu või rahuldud tuima keskpärasusega?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Õnnekoolitaja Dali Getter Karat sõnab, et õnnelikkus ei tähenda järjepidevat naeratamist. Püsiv õnnelikkus on seestpoolt algav tunne, mis on ilus kombinatsioon oma vaatenurga eest vastutuse võtmisest, elu usaldamisest, lõdvestumisest ja teadlikkusest. Õnnelikkus peitub täielikus kohalolus. Kui Sa pole oma tähelepanuga kohal praeguses hetkes, siis Sa ei märkagi, mis seisus on Su õnnetase. Ta jagab oma raamatus «Õnn on otsus!» lihtsat harjutust, kuidas saada aru, kas oled hetkel õnnelik või mitte.

Miks on oluline õnnest kõnelda ja õnnelik olemist harjutada?

Dali Getter Karat selgitab, et inimesed arvavad sageli, et nad elavad, aga tegelikult veedavad lihtsalt päevi õhtusse. Ei julgeta astuda välja oma mugavustsoonist, lükatakse unistusi edasi ning seatakse õnnele väliseid tingimusi. Ühel hetkel me aga sureme. Küsimus on selles, kui palju sa oled Elanud enne siit ilmast lahkumist? Elanud kire ja emotsiooniga, unistanud suurelt ja teinud oma unistusi ka teoks ning laiendanud teadlikult oma mugavat harjumustsooni.

«Õnnelikkus pole midagi kauget ja kättesaamatut, mis saab osaks ainult privilegeeritutele. See on olemas nüüd ja praegu, tuleb ainult otsustada olla õnnelik, keerata oma «sagedus» õnne ja rõõmu peale ning teadlikult hakata elama läbi õnnelikkuse prisma. See kõik vajab teadmisi, praktilisi harjutusi ja järjepidevat treenimist. Tulemuseks on kõrgem elukvaliteet, rohkem siirast õnnelikkust ning palju mõnusam kulgemine,» lausub ta.

Õnnelikkus peitub täielikus kohalolus

Dali Getter Karat sõnab, et õnnelikkus ei tähenda järjepidevat naeratamist. Püsiv õnnelikkus on seestpoolt algav tunne, mis on ilus kombinatsioon oma vaatenurga eest vastutuse võtmisest, elu usaldamisest, lõdvestumisest ja teadlikkusest. Kas elu juhtub minu vastu või minu heaks? Kas ma näen väljakutsetes ainult halba või adun, et tõenäoliselt on seal ka midagi head? Kas ma tahan olla õnnelik või lasen endal kukkuda ohvrirolli? Nendele küsimustele vastates saab aru, kas inimene on valmis olema õnnelik või mitte

Õnnelikkus peitub täielikus kohalolus. Kui sa pole oma tähelepanuga kohal praeguses hetkes, siis sa ei märkagi, mis seisus on su õnnetase. Su elus võib olla väga palju õnnehetki, aga kui sa järjepidevalt otsustad neile mitte tähelepanu pöörata, siis on paratamatu, et sa ei koge ka õnnetunnet. Ent kuidas saada paremini kontakti iseenda ja oma õnnelättega?

«Abiks on näiteks teadlik hingamine, looduses viibimine, mediteerimine. Tänulikkus on samuti üks võimas tööriist: pööra tähelepanu kõigele sellele heale, mis su ümber juba on, ja märka, et läbi selle saavutad parema ühenduse ka iseendaga,» annab õnnekoolitaja nõu.

Üks hea harjutus, kuidas aru saada, kas sa oled õnnelik: anna enda üleüldisele elukvaliteedile hinnang 1-10 palli skaalal, kus 1 tähistab seda, et sa pole absoluutselt õnnelik, ja 10 seda, et oled väga õnnelik. Hinnang elukvaliteedile on midagi püsivamat kui ainult õnnehetk. Püsiv õnnelikkus sisaldab õnnehetki, kuid õnnehetkedes ei ole – nagu nimigi viitab – püsivust. Küsi endalt veel: kas sa tunned elust rõõmu? Oled sa tänulik oma elu eest? Tunned sa usaldust nii enda kui ka elu vastu? Kas sa elad täiega või lükkad elu edasi?

Dali Getter Karat lausub, et peab õnnest ja õnnelik olemisest kõnelemist väga oluliseks, sest näeb, kui paljud inimesed lükkavad oma elu edasi, ei võta vastutust ja rahulduvad keskpärasusega.

«Mitu elu meil elamiseks ongi? Üks! Ja see üks ja ainus elu on täiega elamist väärt – see aga tähendab, et tuleb võtta vastutus oma elu teadliku loomise eest. Jah, igaühe reaalsus on tema enda loodud! Õnnele tähelepanu pööramine tuletab inimesele meelde, et see on tema sünniõigus, tema loomulik olek, justkui kutse koju. See raputab ta lahti sellest rutiinimullist, kus puudub kontakt iseendaga, elu tundub hall ja mõttetu, üht ja sama päeva elatakse 365 korda järjest ning kõik on üks suur «meh». Elu on täpselt nii äge, kui ägedalt sa seda vaatad! Ja maagiat näevad ainult need, kes sellesse usuvad. Nii on ka õnnega. Kui sa hakkad õnnele ja õnnelik olemisele teadlikult tähelepanu juhtima, siis hakkab füüsikaseadus sinu kasuks tööle – see kõik suureneb, seda tuleb juurde, õnn hakkab kasvama. Ja mis oleks toredam kui suurenev õnnetunne?!» tõdeb ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles