NÄDALA RAAMAT Vanarahva retseptid, mis hoiavad tervena ja aitavad ka raha säästa (1)

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Kuku raadio selle nädala raamat on Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski «Taimsed pärimustoidud» kirjastuselt Varrak. Raamatut tutvustab Marek Strandberg, stuudios on külas ka Anniina Ljokkoi.

Avastusretk vanade taimetoitude juurde toob välja põnevaid fakte rahva toitumisest läbi ajaloo. Kas teadsite, et taimsed piimad on iidvana leiutis?

Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski, «Taimsed pärimustoidud».
Anniina Ljokkoi ja Liisa Kaski, «Taimsed pärimustoidud». Foto: Raamat

Soomes ja Eestis on joodud kaera- ja kanepipiima juba sadu aastaid ning rukkijahust on valmistatud hapurokka. Meie toidupärimuses on olemas ka kaerakile, kodune vaste kaerajogurtile, mida osatakse valmistada veel tänapäevalgi. Lõuna-Eestis on hinnatud kõrgelt kanepiseemneid ja nendest valmistatud kanepitempi. Mitmeid roogasid on vanarahvas aga keetnud ja hautanud ubadest, hernestest ja läätsedest.

Lisaks korilaste ürgsetele toitudele ja siinsele talupoja­köögile tõstab raamat uhkelt lauale ka välismaised toidud, millel on kindel koht meie toidupärimuses, nagu riisipuder kuivatatud puuviljadega, piparkoogid eksootiliste maitseainetega ja mandlipüreesupp safraniga.

Toiduainete päritolu ja kultuuriajalugu lahti harutavad artiklid tuletavad meelde, et nii sool kui ka kartul, meie igapäevased toiduained, on tegelikult võõra päritoluga.

Retseptide kõrval pakub raamat ka põnevat lugemist toidukultuurist ja selle kujunemisest Eestis ja lähi­ümbruses. Olulise osa raamatust moodustavad Tuuli Mathiseni fotod, mis äratavad ellu toidud, mis on tänaseks juba unustuse hõlma vajunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles