Alati on midagi, mille eest olla tänulik – kuidas õppida tänulik olemist?

Raamatuportaal
Copy
Brandon Bays.
Brandon Bays. Foto: Erakogu

«Tänulikkus on teie päralt momendist, kui toote kogu oma teadveloleku käesolevasse hetkesse ja avate oma olemuse tõesti selle kogemiseks, mis on siin,» kirjutab Rännaku meetodi looja Brandon Bays raamatus «Vabadus on». Kuidas aga õppida tänulik olemist?

Brandon Baysi sõnul võib isegi lihtne, küünlast kerkiv suitsuvine esile kutsuda tänutunde. «Kui te võtate hetke aega, et panna tähele, mis on teie ümber: kui ilusat värvi on katteriie toolil, mille peal te istute; säravselge joogiklaas; mitmesugused lõhnad, mis hoovavad sisse avatud aknast; ingellik süütus väikese lapse silmades; kaugemal mängivate laste rõõmus naer; asjaolu, et teil on katus pea kohal – kõik teie ümber saab aknaks tänulikkuse, avanemiseks armusse. Isegi toit, mis kosutab teie keha, ja sammude müdin maja ümber, mis annab märku, et teid ümbritsevad olendid, kes teist hoolivad, kutsuvad esile sügavat tänutunnet. Ja siis on veel tundmatud, nähtamatud, liikumatud. Avatud süda peab paratamatult üle voolama tänulikkusest selle piiritu kohaoleku eest,» kirjutab Bays, kelle Rännaku intensiivseminar, mida viib läbi eneseabikoolitaja Irene Kaljuste, toimub oktoobrikuus veebis.

Ta jätkab: «Lihtsalt tooge oma teadvelolek sellesse hetkesse ja avage oma süda, silmad, kõrvad ja olemus sellele, mis on juba siin, ümbritseb ja embab teid. Iga üksik kogemus teie elus on võimalus langeda tänulikkusse.

Et tänulikkus oleks tõene ja täielik, peab tervenisti võtma vastu selle, mis on siin ja praegu – isegi kui see ei avaldu tavalises, oodatud, aktsepteeritud või silmanähtavas vormis, mis normaalselt ärataks tänutunnet. Kui te täiel määral embate ja võtate vastu selle, mis on, soovimata seda muuta või kohendada; kuivõrd te te määral lubate elul olla niisugune, nagu ta on, sedavõrd tulvad tänulikkus ja igal pool kogetakse armu. Tänulikkus on otsekohene siis, kui võtate endale aega, et avada süda ja tänada elu selle õnnistatusse, selle ilu – elu enda eest.»

Brandon Baysi 3 soovitust, kuidas õppida olema tänulik:

  • Võta endale hetk aega ja pane tähele kõike seda, mis on sinu ümber. Kui ilusat värvi on näiteks katteriie toolil, kaugemal mängivate laste rõõmus naer või asjaolu, et sul on katus pea kohal.
  • Too oma teadvelolek sellesse hetke ja ava oma süda ning olemus sellele, mis on juba siin ja mis sind ümbritseb. Iga üksik kogemus sinu elus on võimalus langeda tänulikkusesse.
  • Selleks, et tänulikkus oleks tõene, võta vastu see, mis on siin ja praegu – isegi siis, kui see ei avaldu oodatud vormis.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles