LUGEMIST VÄIKELASTELE 6 pildiraamatut, mis loovad tänutunnet

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Ajalehed on täis hinnatõusu-uudiseid, sõda muudkui kestab ja kestab, ilmaprognoos toob teateid kõledast vihmast ja tuulest, rääkimata siis kliimakriisist ja koroonapandeemiast. Nii võibki hakata tunduma, et kõik ilus on ammuilma möödas ja tulevik on tumedast tumedam. Et jaksaks päevadest üles leida ka helgemad hetked, soovitame raamatuid, mis kutsuvad mõtlema sellele, mis on elus hästi ja mille eest tasuks tänulik olla.

Kristi Kangilaski, «Hea tunne».
Kristi Kangilaski, «Hea tunne». Foto: Eesti Draamateater

1. «Hea tunne»

Kristi Kangilaski 

Kirjastus Koolibri

2022

Laur lebab voodis. Tema peas keerlevad paha tuju mõtted. Laurile ei meeldi magama minna, see on igav. Ta tahaks koera, kuid tal on allergia. Ta on vihane, kuna film, mida nad vaatasid, rääkis sõjast ja oli hiiglama kurb.

Mul on paha tunne, kurdab ta emale. Ema soovitab Lauril hea tuju mõtteid mõelda. Üle ühe mõtte korraga pähe ei mahu, ütleb ta.

Laur proovib. Huvitav küll, millised need Lauri hea tuju mõtted on?

***

Inna Maslyak, «Aitäh».
Inna Maslyak, «Aitäh». Foto: Raamat

2. «Aitäh»

Inna Maslyak 

Tõlkinud Kadri Põdra

Kirjastus Tammerraamat

2022

Vanaema on tüdrukule rääkinud, kuidas tänutunne sünnib südames ja lendab sealt kõrgele taevasse nagu lind. Tüdruk ja kass meisterdavadki nüüd vanaema mälestuseks savist linde.

Nad värvivad linnud erkoranžiks ja asetavad aknalauale tähistaeva alla. Igaüks neist saab nimeks Aitäh, ainult erinevates keeltes. Hommikul leiavad tüdruk ja kass aknalaualt vaid ühe väikese sule. Kuhu kõik linnud on kadunud?

***

Rocio Bonilla, «Aitäh sulle! Lugu naabritest».
Rocio Bonilla, «Aitäh sulle! Lugu naabritest». Foto: Raamat

3. «Aitäh sulle! Lugu naabritest»

Rocio Bonilla 

Tõlkinud Kadri Põdra

Kirjastus Tammerraamat

2022

Ühes kodukandis elasid kord naabrid, kes üksteist ei tundnud. Nii näiteks arvati ümbruskonnas, et kanaema Kamilla on kurt ja seepärast armastab telerit valjusti kuulata, kuigi tegelikult oli tal hoopis kümme lärmakat tibukest. Ka ei teatud, et tõsine jurist härra Martinson, kelle poole keegi pöörduda ei julge, armastab üle kõige žongleerida ja lausa igatseb publikut.

Tänava tagumises otsas arvatakse maja hoopis tühi olevat, kuigi seal elab öökull proua Puu, kes istub öösiti internetis. Siis aga läheb internet ära ja toob kaasa sündmused, mis elule hoopis teise värvi annavad. Küll on tore, kui tead, kes sinu naabruses elavad!

***

Chris Naylor-Ballesteros, «Kohver».
Chris Naylor-Ballesteros, «Kohver». Foto: Raamat

4. «Kohver»

Chris Naylor-Ballesteros 

Tõkinud Leelo Märjamaa

Kirjastus Draakon & Kuu

2022

Ühel päeval saabub kummaline loom, tolmune, väsinud, kurb ja hirmul. Ta veab enda järel suurt kohvrit. Mis sul seal on, uudishimutsevad kohalikud. Loomake vastab, et kannab kohvris teetassi, lauda, tooli, puidust majakest väikese köögiga, mis asub mäenõlval.

Ei ole võimalik, arvavad teised ja kui saabunu oma väsimust välja magab, otsustavad nad kohvri lahti teha.

***

Tülin Kozikoğlu, «Imeline tuulelohe».
Tülin Kozikoğlu, «Imeline tuulelohe». Foto: Raamat

5. «Imeline tuulelohe»

Tülin Kozikoğlu

Illustreerinud Serkan Aka

Tõlkinud Mari-Liis Remmel

Kirjastus Hea Lugu

2022

Perile meeldib üle kõige jalutada poetänaval ja vaateaknaid uurida. Ükskord märkab ta mänguasjapoes imelist tuulelohet. Palun sind, ema, ostame selle, nuiab ta. Meil on maja niigi tuulelohesid täis, vastab ema, pole sul seda vaja. Peri saab vihaseks ja vibutab oma võlukeppi, et anda õppetund kõigile emadele, kes ei täida oma laste soove.

Kui nüüd asjad tagurpidi pöörduvad, mõistab tüdruk, kui tühised on tema soovid olnud. Kas selle asemel, et pidevalt uusi asju ihaldada, ei võiks olla tänulik selle eest, mis sul juba olemas on?

***

Viivika Remmel, «Tänutäht».
Viivika Remmel, «Tänutäht». Foto: Raamat

6. «Tänutäht»

Viivika Remmel 

Illustreerinud Lumimari

Kirjastus Verbarium LAB

2022

Vana tammepuu otsas elab valge öökull Otto, kellel on palju nutikaid mõtteid. Seepärast on metsaloomad ikka käinud Otto juures nõu küsimas. Halljänes otsib kirjatähti, pruun karu ei leia kuidagi taevatähti, roheline kilpkonn pole kunagi näinud meritähti ega siil supertähti – kõiki neid oskab Otto aidata.

Kui abi eest tänulikud loomad on lahkunud, istub Otto oksal ja mõtleb, kuidas kulgeb tema sõprade tee tähtede poole. Ühtäkki tunneb ta igatsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles