Raamat, mis aitas Emilia Clarke'il isa surmaga toime tulla

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Emilia Clarke filmis «Above Suspicion» (2019).
Emilia Clarke filmis «Above Suspicion» (2019). Foto: Kaader filmist/ Capital Pictures/ Scanpix

Näitleja Emilia Clarke rääkis BBC raadiosaates, elab tavaliselt raamatupoodides ja loeb kogu aeg. «Ma olen õnnetu, kui mul pole parasjagu üht raamatut pooleli,» ütles staar.

Üks Clarke'i lemmikraamatuid, mida ta hiljuti luges, oli «Why Didn’t You Just Do What You Were Told?» (Miks sa lihtsalt ei teinud seda, mis sulle öeldi?), mis ilmus postuumselt eelmisel aastal ja koondab 2020. aastal surnud kirjaniku ja romaanikirjaniku Jenny Diski 33 parimat esseed. Kogumik on inimloomuse uurimus, mis hõlmab kõike alates rokkstaaridest kuni orangutaniteni ning Clarke'i kätte sattus raamat täiesti juhuslikult selle aasta alguses.

«Ilma raamatupoodi sisse astumata liitusin raamatute tellimisteenusega, nii et iga kuu toimetatakse mulle raamat koju. See tekitab palju põnevust, sest ma ei tea, mis raamat tuleb,» ütles Clarke. Jenny Diski esseekogu oli üks neist üllatusraamatutest.

«Ma olin tema tekstidest nii haaratud, et see oli ebareaalne,» kirjeldas Clarke, kes hakkas kirjaniku vastu väga suurt huvi tundma. 

Kogumiku viimases essees «A Diagnosis» (Diagnoos) meenutab kirjanik päeva, mil sa sai kopsuvähi diagnoosi. Kohutavast uudisest hoolimata tegi Diski nalja, et nüüd on aeg metamfetamiini teha, viidates sellega populaarsele telesarjale «Braking Bad» (Halvale teele). Kuigi paljud teavad, et sarja peategelane põdes kopsuvähki, siis onkoloog ei olnud sellest kuulnudki ja oli Diski naljast üsna kohkunud.

Diskil oli oskus läheneda vaimukuse ja huumoriga ka kõige süngematele teemadele. See, kuidas ta kirjutas surmast, ajas Emilia Clarke'i valjusti naerma.

«Kaotasin oma isa neli aastat tagasi ja siiani on tunne, nagu oleks see alles eile juhtunud,» sõnas ta. «Ja alates tema surmast mõtlen ma surmale palju, mõtlen temale palju. Nii et seda raamatut oli hingele tõeliselt kosutav lugeda. See, kuidas ta surmast kirjutab, paneb teid end hästi tundma,» ütles Clarke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles