Kuidas aidata tütrel oma kehaga leppida

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Christopher Scanloni ja Kasey Edwardsi käsiraamat «Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad» kirjeldab seitset omadust, mis aitavad tüdrukutel saavutada edu ja kaitsta end maailma eest, mis neid alatasa pisendab. Raamatust leiab praktilisi ja tõendatud näpunäiteid, kuidas kasvatada tüdrukuid, kes on õnnelikud ja enesekindlad.

Kui sul õnnestub kasvatada tüdruk, kes endale meeldib, tuleb kõik muu lihtsalt.

Christopher Scanlon, Kasey Edwards, «Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad».
Christopher Scanlon, Kasey Edwards, «Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad». Foto: Raamat

Ta pürgib paremuse poole, sest usub enda võimetesse ning on piisavalt enesekindel, et tagasilöökidest üle saada.

Ta hoolitseb enda füüsilise ja vaimse tervise eest, sest on loomulik kanda hoolt selle eest, mida armastad.

Ta loob eluterveid suhteid, sest ei lepi vähemaga.

Ta on rõõmsameelne ja tunneb end turvaliselt, kuna teab, et tema parim sõber ja usaldusväärseim liitlane on tema ise.

Tuginedes teadusuuringutele ja teistes vanemates süütunnet tekitamata kirjutasid soojust ja vaimukust tulvil raamatu «Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad» ema ja isa, kes võitlevad oma tütarde tuleviku nimel täpselt samades vanemaks olemise kaevikutes kui sina.

Loe raamatust katkendit!

***

Kuidas aidata tütrel oma kehaga leppida

Üks parimaid seletusi, mis aitab lastel (ja nende vanematel) isegi kõhnast ideaalist erinevate kehadega leppida, pärineb meie arvates raamatu «Thinsanity» autorilt Glenn Mackintoshilt.

See võib kõlada pisut veidralt, aga kuula lõpuni. Mulle meeldib mõelda, et oleme kõik kui koerad koertepargis. Lugesid õigesti, oleme koerad koertepargis. Mõned meist on kenad pisikesed toy-puudlid. Mis on imetore! Probleemid tekivad siis, kui teised koerad hakkavad tundma end õnnetuna, kuna nad ei ole toy-puudlid. Mõned on ju labradorid, teised hurdad ja kolmandad mastifid. Mastif võib ükskõik kui väga üritada, aga temast ei saa kunagi puudlit. Isegi kui ta üritab kaalust alla võtta, ei saavuta ta kunagi puudli kaalu ja iga kilo, mis tal õnnestub alla võtta, tuleb lihtsalt tagasi, sest ta keha käsib nii. Talle oleks palju parem olla võimalikult õnnelik mastif ning loota, et ta omanikud toidavad teda piisavalt hästi ja võimaldavad õues mängida, et ta saaks olla ka võimalikult terve. Õnneks ei kuluta koerad sekunditki selliste asjade pärast muretsemisele. Koerad on õnnelikud! Mis tähendab, et nad on meist targemad. Me võiks kõik olla veidi enam koerte moodi. Tüdruk, kes endale meeldib on esmaklassiline mastif (või mis iganes tõug), mitte teisejärguline puudel.

Mis siis kui su tütart narritakse, sest ta on «paks»?

Hiljuti tuli meie sõbra tütar lasteaiast nuttes koju, sest üks teine laps ütles, et ta on paks. Ta on neljane.

See, kui last tema kaalu pärast narritakse, on lapsevanemale südantmurdev ning raske on teada, mida öelda või teha. Palusime kolmel eksperdil anda nõu, mis aitaks tüdrukutel paksust häbistavas maailmas hakkama saada.

Sarah McMahon, psühholoog ning BodyMatters Australasia kliiniku juht

Mida teha: võta oma lapse muret tõsiselt

Räägi oma lapsega ja uuri, mida ta oma kehast arvab. Proovi läheneda teemale samamoodi nagu kõigile ta teistele muredele, näiteks suhted sõpradega või käekäik koolis. Vanemad saavad teha nii mõndagi, et aidata lapsel oma keha aktsepteerida ja usaldada. Pane tähele, kuidas sa enda, lapse ja teiste inimeste kehadest räägid. Kedagi ei tohiks nende keha pärast häbistada. Mitte kunagi.

See tähendab ka sind. Ole enda vastu õrnem. Väldi «kaalujutte» ja «dieedijutte» nii enda kui teiste eludest rääkides.

Mida mitte teha: ära julgusta kaalust alla võtmist või dieedi pidamist

Kui julgustad last kaalust alla võtma, näitad, et kiusajatel on õigus. Lapsele jääb mulje, et ta keha tõesti ongi vigane, kole, ebatervislik, ülekaalus ja toiduga seotud küsimustes ei saa seda usaldada.

Väldi ise dieedi pidamist. Sellega jätad mulje, et niisugune ebatervislik käitumine on normaalne ning kehaga seotud ebakindlus võib lapsele edasi kanduda. Kui laps arvab, et sinu kehaga on midagi pahasti, võib ta eeldada, et ka tema kehaga on midagi pahasti.

Doktor Rick Kausman, arst, toitumishäiretega tegeleva ühingu The Butterfly Foundation juhatuse liige ning raamatu «If Not Dieting, Then What?» autor

Mida teha: mõista, et kaal ja heaolu ei ole sama asi

Vastupidiselt levinud arvamusele ei ole võimalik välimuse või KMI põhjal kellegi tervisele hinnangut anda. Lapsed kasvavad erineva kiirusega, kehad muutuvad ajas ning kõik kehad on erinevad. Selle asemel, et lapse kehakuju ja suuruse pärast muretseda, keskendu lapse tervist soosiva parima keskkonna loomisele. Pane rõhku tervisliku elu elamisele, mitte kaalulangetamisele omaette eesmärgina.

Mida mitte teha: ära pane oma last dieedile

Kaalulangetusdieet ei saa hästi lõppeda. Uuringud näitavad selgelt, et kui tähelepanu keskpunktis on kaal või kaalu langetamine, pole tulemused püsivad. Sageli võib tagajärjeks olla hoopis kaalus juurde võtmine.

Ära kohtle oma lapsi kaalu põhjal erinevalt. Ära luba kõhnal lapsel süüa rohkem šokolaadi, kui keelad seda suurema kehaga lapsele. Selline kohtlemine paneb lapsed mässama, toitu peitma ning muudab nad salasööjateks, kelle jaoks on söömine seotud häbitundega.

Dana Kerford, ekspert sõpruse alal ning programmi URSTRONG* asutaja

Mida teha: julgusta last haiget tegevatele kommentaaridele ja käitumisele vastu astuma

Lapsed, kes saavad teisi tagajärgedeta narrida, jäävadki kiusajateks. Kui õpetad last enda eest seisma, toetad tema eneseväärtuse kujunemist ning aitad juurduda arusaamal, et ta väärib viisakat kohtlemist. Kui last solvatakse, paku talle armastust, hoolt ja tuge. Tuleta talle meelde, kui imeline ta on, ning julgusta teda veetma aega sõpradega, kes temas häid tundeid tekitavad.

Mida mitte teha: ära ütle lapsele, et ta kiusajatest «välja ei teeks».

Kui laps saab teisi tagajärgedeta solvata, jääb talle mulje, et selline käitumine on lubatud. See aga tähendab, et tõenäoliselt hakkab kiusamine korduma. Tegelikult ei saa laps neid, kes teda tahtlikult narrivad, lihtsalt ignoreerida. Kui eesmärk on kasvatada tugev laps, kes suudab enesekindlalt ja pea püsti raskustele vastu seista, tuleb õpetada teda enda eest seisma (rohkem sel teemal leheküljel 197). Tuleta lapsele meelde, et ta ümbritseks end inimestega, kes teda austavad, ja aita tal mõista, et kiusamine räägib rohkem kiusaja enda kui kiusatava kohta.

* Lastele ja koolidele suunatud sõprussuhete arendamise programm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles