ÕUNAUPUTUS 4 kokaraamatut, mis annavad rohkelt ideid, mida õuntega peale hakata

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Kui aed on õunu täis, aga pea on ideedest tühi, on abiks kokaraamatud, mis on keskendunud eelkõige õunaroogadele. Siin on neli raamatut, mille abil saad kõik õunad kas koogiks teha, pudruks keeta või purki pista. 

Tuuli Mathisen, «Õunaraamat».
Tuuli Mathisen, «Õunaraamat». Foto: Raamat

«Õunaraamat»

Tuuli Mathisen

Varrak

2022

Meile nii hästi tuttav õun on väärtuslik, toitainetest ja vitamiinidest pungil vili, millel on ka kulinaarselt lugematul hulgal võimalusi erinevates toitudes kasutamiseks. Tuuli Mathisen ei pea silmas pelgalt kaneelist õunakooki, vaid leiab õunale palju põnevaid kasutusvõimalusi lisaks kookidele erinevates soolastes toitudes alates salatitest kuni jõulupraadideni välja. Õun aitab magushapu maitsega mitmeid roogi ilmestada ja põnevaid maitsenüansse lisada.

Valik erinevaid soolaseid, magusaid ja ka joogiretseptide ideid on selle raamatu kaante vahele kogutud. Õunakooki saab loomulikult ikka ka.

***

Aari Rõuk, «100 toitu õunast».
Aari Rõuk, «100 toitu õunast». Foto: Raamat

«100 toitu õunast»

Aari Rõuk

Hea Lugu

2021

20. sajandi alguskümnendeil rajati Eesti taludes üha juurde uusi viljapuuaedu. Tervislikest õuntest toitude valmistamine oli perenaistele aga veel pisut võõras.

Kodumajandusõpetaja Aari Rõuk pani nende jaoks kokku retseptivaliku, sest tema sõnul ei saa ühtki teist puuvilja nii mitmekesiselt kasutada kui õuna. Ta õpetab raamatus tegema õuntega liha- ja vormitoite, suppe, hautisi, putrusid, salateid, küpsetisi, magustoite, õunajooke ja -hoidiseid. Ja paljude retseptide lõppu on lisatud ka soovitus, millega rooga pakkuda ja millal seda süüa. Näiteks nii: kohane toit lõuna- ja õhtulauale.

Raamatu esmatrükk ilmus 1938. aastal ning toona kiitis selles ilmunud retseptid heaks ka Kodumajanduskoja väärikas komisjon, kuhu kuulusid Linda Eenpalu, Hilda Ottenson, Liis Käbin, Salme Masso ja Mari Kaur.

***

Angeelika Kang, Lia Virkus, «Õunakoogid».
Angeelika Kang, Lia Virkus, «Õunakoogid». Foto: Raamat

«Õunakoogid»

Angeelika Kang, Lia Virkus

Hea Lugu

2021

Kes suudaks keelduda tükist krõbedast vanillikastmega serveeritud õunastruudlist? Ehtne struudlitainas peaks olema imeõhuke nagu suitsupaber ning läbi selle peab saama lugeda vanaema koltunud armastuskirju. Austrias, kus struudel on peaaegu rahvusroa seisuses, hindab mees abieluplaane pidades struudli valmistamise oskust üheks väga oluliseks näitajaks pruudi valikul. Sellest raamatust leiad põhjaliku struudlitegemise õpetuse koos piltidega step by step, et oleks kergem näpuga järge ajades küpsetada.

Lisaks muudele kasutusviisidele pakub armas kodune õun võimalusi ka kümnete eriilmeliste ja -maitseliste küpsetiste valmistamiseks. Angeelika Kangi ja Lia Virkuse raamat sisaldab valiku õunakooke, mis autorite meelest on aastate jooksul kogunenud retseptivaramu parimad. 

***

Karen Berman ja Melissa Petitta, «Õun päevas».
Karen Berman ja Melissa Petitta, «Õun päevas». Foto: Raamat

«Õun päevas»

Karen Berman ja Melissa Petitta

Tõlkinud Eve Rütel

Sinisukk 

2014

Autorid oma raamatusse koondanud 365 õunu sisaldavat retsepti, mille järgi saab valmistada hommikueineid ning eel- ja pearoogi, kuid ka mitmesuguseid kastmeid, salateid, smuutisid ja magustoite.

Oma menüüd võib rikastada kerge õuna-seenerisoto või õuna-mustikasmuutiga, kuid õunu sobib lisada ka toekale veisepraele või kanaeskalopile. Sügisandidest saab valmistada mõnusa õuna-kõrvitsasupi, kihiline õunavorm on aga suurepäraseks võimaluseks kasutada ära kuivanud saia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles