LUGEMISSOOVITUS Raamat, mis annab teadmise, et ei tohi karta ennast väljendada

Raamatuportaal
Copy
Mai-Liis Kivistik.
Mai-Liis Kivistik. Foto: Helen Tulp

Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik soovitab raamatut, mille põhisõnum on see, et ei tohi karta end väljendada, sest sellel võivad olla halvad tagajärjed. «Igasuguste sümptomite tekkimise puhul tuleks hakata esimesena märkama oma tundeid. Oluline on ise võtta vastutus,» sõnab ta.

«Iga sinu tunne loob sind ennast», Mai-Agate Väljataga ja Kreet Rosin

Kivistik sõnab, et talle väga meeldis raamatu ülesehitus. Teos lahkab jutustavas intervjuu vormis erinevaid terviseprobleeme ja nende emotsionaalseid põhjuseid. Kivistik usub samamoodi, et me ei saa vaadata füüsilist keha emotsionaalsest eraldi.

Eriti põnev oli Kivistiku jaoks juuste osa. «Juuksed näitavad elujõudu ehk mida paksemad on su juuksed, seda rohkem sul seda on. Samuti saab juustest lugeda välja stressi. Kui lased stressil kuhjuda, siis võib ühel hetkel pigment juustest lahkuda. Isegi üleöö. Seega juuste tuhmus ja rabedus peegeldab otseselt sinu tervise olukorda ja seda ei tohiks eirata,» selgitab ta.

Veel on raamatus Kivistiku sõnul välja toodud, et psoriaasi seostatakse hirmutundega tunda emotsioone. Kilpnääre olevat seotud sooviga teha seda, mis meeldib ja tundega, et sa ei jõua ära oodata, millal see lõpuks ometi võimalik on. «Tuleks aktsepteerida, et sinu aeg ongi vaid siin ja praegu,» lausub ta ja lisab, et raamatus on kirjutatud, et näiteks puusaprobleemid on seotud ebakindlusega iseenda suhtes. Veenilaiendid ükskõik millises kehaosas viitavad mingi tunde allasurumisele. Sagedased kurgupõletikud on seotud aga mitte välja ütlemisega.

Eriti meeldis Kivistikule raamatust soovitus rääkida alati välja, mis sulle ei meeldi ja lõppu lihtsalt lisada, et ei tasu võtta isiklikult. «Põhisõnum on teoses, et ei tohi karta end väljendada, sellel on halvad tagajärjed. Igasuguste sümptomite tekkimise puhul tuleks hakata esimesena märkama oma tundeid. Oluline on ise võtta vastutus. Haigus on lihtsalt organismi tasakaalu rikkumine, aga siiski on kõik kogemused omamoodi olulised,» tõdeb ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles