Tänulikkus on positiivsuse võti: 3 soovitust, mis aitavad suurendada tänutunnet

Raamatuportaal
Copy
Brandon Bays.
Brandon Bays. Foto: Pilgrim

Kui Rännaku-meetodi loojal ja tuntud motivatsioonikõnelejal Brandon Baysil diagnoositi korvpallisuurune kasvaja, sai alguse tema hingeotsingurännak. Bays kirjutab raamatus «Rännak», kuidas ta püüdis alguses eitada seda, miks tema kõht on nii suureks kasvanud.

«Mingi osa minust teadis, et minu sees on midagi tõsiselt halvasti ja et ma pean lõpuks astuma arstide ette ning saama teada, mis see on,» meenutab ta. Brandon otsustas sel hetkel ravida end loomulikul viisil: ta ei võtnud rohtu ega läinud lõikusele, ent kuus ja pool nädalat hiljem leiti, et kasvaja on kadunud. Tema sõnul on just tänulikkus üks väga võimas tööriist, kuidas mõjutada enda tervist ja positiivsust.

Meie mõtteid ja tundeid mõjutavad ka teiste inimeste kannatused

Brandon Baysi, kelle oktoobrikuus veebis toimuvat Rännaku intensiivseminari viib läbi eneseabikoolitaja Irene Kaljuste, sõnul on keskkond, milles tänapäeval elame, stressirohkem ja ülekoormavam kui iialgi varem. Arvestades seda üldist stressirohket taustsüsteemi, satume kergemini masendusse, kui ka meie enda elus juhtub midagi halb.

Mõttekäik, et need «halvad asjad» leiavad aset kusagil mujal, kellegi teisega, ei toimi Brandon Baysi sõnul enam. Tema sõnul mõjutavad meie mõtteid ja tundeid ka teiste inimeste kannatused ja see koormab üle meie võime kõige sellega toime tulla. Toetume ikka veel nendele vanadele toimetulekumehhanismidele, nagu seda on tunnete vältimine ja vastupanu, mängime neid tunnetemänge, kus sulgume ja teeskleme, aga negatiivsed ärritajad on nüüdsel ajal nii intensiivseks muutunud, et meil on vaja otsustada suuremat vastupanu ja meil on vaja ennast rohkem uimastada, et üldse mingitki leevendust saada. «Me ei suuda igapäevastressiga enam toime tulla,» selgitab ta põhilist põhjust, miks paljud inimesed on raskustes.

Tänulikkus tõmbab ligi armulikkust

Bays räägib, et tänulikkus toob endaga head mitmel erineval tasandil. Tema sõnul tänulikkus aitab meil oma eluhetki ning kogu elu vaadata läbi täiesti uue prisma. Kui märgime üles kõik need asjad, inimesed, kogemused, mille eest oleme oma elus väga tänulikud, aitab see meil keskenduda positiivsele, kõigele heale, millega meid elus õnnistatud on.

Liiga lihtne on lasta pingetel ja hädadel võimust võtta, sest kui me nendele keskendume, hakkavadki need domineerima. Tänulikkus ka kõige lihtsamate asjade eest oma elus – ka nende eest, mis on muutunud nii iseenesestmõistetavaks – mõjutab tegelikult otseselt teie tervist ja positiivsust.

3 soovitust, mis aitavad suurendada tänutunnet ja tõmmata ligi seda, mida süda ja hing tegelikult ihkavad:

Hinda seda, mis sul on. Näiteks kõik need lihtsad asjad, nagu kodu, soojus, sõbrad, pere… «Ja et me suudame ise riidesse panna, süüa, liikuda – paljud ei suuda seda või elavad puuduses,» selgitab Bays.

Ole tänulik selle eest, mis sinu elus juba olemas on. Sügavamalt tasandil on tänulikkus magnetiks, mis toob me ellu kõike seda, mida me tegelikult soovime. Tänulikkus selle kõige eest, mis juba on meie elus, tõmbab veelgi rohkem ligi kõike seda, mida meie hing ja süda tegelikult ihaldavad.

Kirjuta üles asjad, mille eest oled oma elus tänulik. «Igal õhtul enne magamaheitmist või igal hommikul peale ärkamist kirjutage oma päevikusse üles kolm kuni viis asja, mille eest olete oma elus väga tänulik. Alustage kõige lihtsamatest ja liikuge siis edasi. Kirjutage iga päev midagi erinevat, see võtab kõigest mõne minuti. Te näete ehk üllatusega, kui palju on teie elus kõike seda, mille eest tänulik olla, ja te mõistate üsna peagi, kuidas sellele keskendumine aitab teil oma elu paremaks muuta,» soovitab Bays.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles