Tartus avatakse laste ja noorte kirjandusfestival Luup

Raamatuportaal
Copy
Lastekirjanduse keskuse juht Triin Soone
Lastekirjanduse keskuse juht Triin Soone Foto: Marju Kask

15. oktoobril 2022 algusega kell 11 saab Tartus Aparaaditehases toreda perepäevaga hoo sisse laste ja noorte kirjandusfestival Luup. Kirjanduspidu kestab kuni 22. oktoobrini ja selle kavast leiab ettevõtmisi nii kooliklassidele kui ka peredele. Festivali fookuses on noorte omalooming.

«Tartu kui kirjanduslinn on festivali korraldanud juba mitu aastat. Nüüd leidsime, et on aeg seda toredat ettevõtmist laiendada üle Eesti ning sellest aastast on korraldustiimis ka lastekirjanduse keskus,» sõnas Triin Soone. «Festivali teeb omanäoliseks, et selle luubi all on noorte loovus ja omalooming ning see, et pidu kirjanduses ja kirjandusega peavad noored ise.»

Laste ja noorte kirjandusfestival Luup on välja kasvanud alates 2017. aastast toimunud Tartu laste- ja noortekirjanduse festivalist. Sel aastal toimub üritusi lisaks Tartule ka Tallinnas ning mitmed ettevõtmised nagu ettelugemispäev ja luulekonkurss kaasavad lapsi ja noori üle Eesti. Festivali traditsioonilise eelüritusena toimus luulevõistlus, mille võitjad kuulutatakse välja festivali avamisel 15. oktoobril Tartus Aparaaditehases, kus toimub meeleoluka ja põneva programmiga perepäev. Üritusele on oodatud kõik väikesed ja suured kirjandushuvilised, kel endil soov lugude maailmas mängida, luua ja lustida. Perepäeva programmi loovad lisaks Eesti Lastekirjanduse Keskusele ja Tartu Linnaraamatukogule ka Iloni Imedemaa, raamatupood Biblioteek, Improteater, Tartu Mänguasjamuuseum ning ajakirjad Täheke ja Hea Laps.

Loomulikult ei jäta festival luubi alt välja kohtumisi kirjanike ja illustraatoritega - esinemas leiab nii Tartu kirjandusauhinna nominente kui ka mitmeid teisi autoreid. Lisaks on kavas Elektriteatris linastuv filmiprogramm. 20. oktoobril tähistataval ettelugemise päeval kutsub aga Luup kõiki osa saama suurejoonelisest veebisündmusest. Päeva puhul loevad armastatud Eesti näitlejad kella 9–14 ette Aino Perviku loomingut ning nende lugemist illustreerivad meie tuntud raamatukunstnikud. Ettelugemisepäeva saab jälgida ERR kultuuriportaalist ning Eesti Lastekirjanduse Keskuse ja Luup festivali Facebooki lehtedelt.

Festivali Luup korraldavad Eesti Kirjanduse Selts, Eesti Emakeeleõpetajate Selts, Tartu Linnaraamatukogu ning Eesti Lastekirjanduse Keskus, partneriteks on Eesti Kirjanike Liit, Soome Instituut, Elektriteater, Iloni Imedemaa, raamatupood Biblioteek jpt. Festivali toetavad Eesti Kultuurkapital ja Tartu linn. Festivali kavaga saab tutvuda Tartu Oskar Lutsu nimelise linnaraamatukogu laste- ja noortelehel ning Facebookis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles