Kodused tegurid, mis panevad tüdrukuid oma keha vihkama

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Christopher Scanloni ja Kasey Edwardsi käsiraamat «Kuidas kasvatada tüdrukuid, kes endale meeldivad» kirjeldab seitset omadust, mis aitavad tüdrukutel saavutada edu ja kaitsta end maailma eest, mis neid alatasa pisendab. Raamatust leiab praktilisi ja tõendatud näpunäiteid, kuidas kasvatada tüdrukuid, kes on õnnelikud ja enesekindlad. Loe raamatust lõiku, milles antakse juhiseid, kuidas kasvatada tervisliku kehakuvandiga tütart.

Kehaga rahuloleva pere tervisekontroll

Siit leiad loetelu, mis aitab selgitada välja kehaga rahulolu toetavad ja takistavad tegurid. Tegemist ei ole kontrolltööga, ent ehk motiveerib see teie pere täiskasvanuid pidama nõu, kuidas tagada tütardele ja nende arenevale kehakuvandile toetav ja turvaline keskkond.

Kaitsvad tegurid

1. Kas keskendute sellele, mida kehad teha suudavad, mitte nende välimusele?

2. Kas räägite toidust eetiliselt neutraalsete mõistetega (nagu «igapäevased toidud» ja «mõnikord toidud»?

3. Kas näitate eeskuju ning teete regulaarselt trenni, sest see on lõbus ja tahate oma keha eest hoolt kanda?

4. Kas õpetate last oma keha usaldama ning kuulama, kui keha annab märku, et kõht on tühi või täis?

5. Kas räägite oma tütrega naiste ja naiste kehade negatiivsest ja ebarealistlikust kujutamisest meedias ja meie kultuuriruumis laiemalt?

6. Kas kaitsete oma tütart inimeste eest, kes tahavad ta keha kontrollida või seisate ta eest, kui see juhtub?

7. Kas väldite tütre kuuldes sõpradega kaalu teemal rääkimist?

8. Kas üritate teadlikult võtta teemaks inimeste erinevused ning seletada, et oleme kõik erineva nahavärvi, kehakuju ja suurusega? Samuti on erinevad inimeste omadused ja oskused.

9. Kas üritate hoida oma kehaga seotud negatiivsed mõtted enda teada?

10. Kas proovite teadlikult leida raamatuid, ajakirju ja telesaateid, mis keskenduvad tüdrukute välimuse asemel nende võimetele ning tunnustavad neid?

Riskitegurid

1. Kas olete ise kaalulangetusdieedil?

2. Kas teie laps on kaalulangetusdieedil?

3. Kas räägite oma kehakaalust ja -kujust halvustavalt?

4. Kas räägite teiste kehade välimusest halvustavalt, öeldes näiteks «Küll ta on matsakaks läinud» või «Ta on ennast käest lasknud» või «Ta on nii vanaks jäänud»?

5. Kas viitate komplimente tehes kaalule, öeldes «Sa näed nii kena välja. Kas sa oled alla võtnud?»

6. Kas kommenteerite oma tütre välimust rohkem või enne kui tema teisi omadusi ja saavutusi? Näiteks, kas ütlete pärast balletiesinemist tütrele pigem, et ta oli ilus, mitte et ta tantsis hästi või pidas kõiki liigutusi meeles?

7. Kas teete märkusi või häbistate oma tütart, kui arvate, et ta sööb rohkem kui peaks? Kas ütlete ta kohta «ahne» või «põrsas» ning hoiatate teda paksuks minemise eest?

8. Kas sunnite last alati taldrikut tühjaks sööma?

9. Kas kontrollite ja kommenteerite oma tütre isu või füüsilist aktiivsust või välimust rohkem kui samas olukorras poisi puhul?

10. Kas kasutate toitu preemia või karistusena (näiteks «Kui toa ära koristad, saad pulgakommi»)?

11. Kas kasutate toitu, et aidata tütrel tunnetega toime tulla (näiteks «Ära nuta, võta parem küpsist»)?

12. Kas kasutate toidust rääkides moraliseerivaid sõnu või räägite «headest» ja «halbadest» toitudest?

13. Kas räägite toidu kalorisisaldusest ning paksuks või mitte paksuks tegevatest toitudest?

14. Kas räägite spordist negatiivses võtmes, kui karistusest toiduga liialdamise eest või vahendist, millega parandada vigast keha?

15. Kas narrite oma tütart tema välimuse põhjal või panete talle hüüdnimesid, nagu «paksuke», «kleenuleenu», «suurkõrv», «pikk-koib» või «punapea»?

16. Kas tarbite kodus meediat, mis edastab naise keha halvustavaid sõnumeid (näiteks moeajakirjad, telesaated, nagu «Kergem ja õnnelikum» või dieediraamatud)?

Tegevused isale

Ära keskendu oma tütre kehast rääkides ainult tema välimusele (ega räägi kellegi teise keha välimusest tütre kuuldes). Kuigi kehakuvandiga seotud surved on lisaks tüdrukutele muutumas probleemiks ka poistele, oli paljudel isadel õnne kasvada ajal, mil keegi ei eeldanud, et neil peavad olema nähtavad kõhulihased. Seetõttu võivad isad olla tütre üha kasvava kehaga seotud ebakindluse osas õndsas teadmatuses, ega taipa, kui suurt mõju nende möödaminnes tehtud märkused omavad.

Psühholoog Sarah McMahoni sõnul peavad isad teiste kehade kohta käivate kommentaaridega eriti ettevaatlikud olema. «Olen kuulnud näiteid isadest, kes alatasa naiste atraktiivsust kommenteerivad,» räägib ta. «Arusaadavalt on lastel väga ebamugav kuulata, kuidas isa kommenteerib teiste naiste kui laste ema välimust. Ent samuti on väga kahjustav rääkida, kuidas mõned inimesed ei tohiks teatud asju süüa, kuna on «liiga paksud» või söömisharjumuste ja kehakuju põhjal teistele väärtushinnanguid anda.»

Mida MITTE öelda

McMahoni abiga oleme pannud kokku näited kahjulikest kehaga seotud märkustest, mida tüdrukud oma isade suust kuulnud on.

«Vaata ta jalgu»

Sellise lausega kirjeldati väikelapse pontsakaid jalgu. Võibolla mõeldi seda komplimendina, ent tüdruk võib sellest järeldada, et ta jalad on paksud ning kanda seda uskumust endaga täiskasvanuks saamiseni.

«Paksmees»*

Seda hüüdnime kandis väike tüdruk, kelle vend oli suur ämblikmehe fänn. Füüsilise omaduse, eriti kehakuju põhjal sildistamine või hüüdnime andmine, omab väärtushinnangulist seost ning laps hakkabki nägema ennast selle ühe füüsilise kirjelduse raames.

* Ing k Fatman, tuletatud Batmanist

«Ilus ettekandja ju»

Vestlus leidis aset isa ja vanaisa vahel. Kõlama jäävad eeldus, et välimus loeb, kena olemist premeeritakse ning teiste inimeste välimuse kontrollimine ja jälgimine on normaalne teguviis.

«Näed välja, nagu sõjapõgenik/aidsihaige/vähihaige»

Sedasi kommenteeriti tüdrukut, kes oli kaalust alla võtnud. Peale selle, et need kommentaarid on ksenofoobsed ja habilistlikud, võivad need kahjustada ka tüdruku kehakuvandit. Täpselt nagu ei tohi häbistada paksust, ei tohi ka kõhnust häbistada. Kedagi ei tohiks noomida loomulikult kõhn olemise eest ning samuti pole kriitikast kasu kaalulanguse korral, eriti kui selle taga on häiritud toitumine või muu probleemne käitumine.

«Kui sa natuke alla võtaks, oleks sa ju täitsa ilus tüdruk»

Selline kommentaar jätab mulje, et ainult kõhnad tüdrukud on ilusad ning süvendab arusaama, et tüdrukute jaoks on kõige tähtsam ilus olla.

Ent isad saavad teha ka muud, kui vältida kommentaare, mis võivad pärssida tüdrukute võimet õppida oma kehaga rahul olema. Isad saavad tütardel aidata oma keha aktsepteerida.

Koos veedetud aeg ja ühised huvid toetavad tütre välimusest sõltumatu minapildi arengut. Sinu suhe tütre emaga võib aga õpetada, et naisi väärtustatakse lisaks välimusele ka muude omaduste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles