Õnnekoolitaja: kes ütles, et täiskasvanud peavad morni näoga olema?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Õnnekoolitaja Dali Getter Karat sõnab, et tihtipeale kipume elu natuke liiga tõsiselt võtma. Kaotame end ära rollidesse, mille oleme täiskasvanuna endale võtnud, olles nüüd tõsised, asjalikud, korralikud ning kohusetundlikud töötajad ning lapsevanemad.

«Eneselegi märkamatult kaob me elust rõõm, mängulisus ning elamise kergus, asendudes sageli murega töö, suhete või tervise pärast. Me sukeldume oma probleemidesse ning rollimängudesse, teeme tõsist nägu ning keelame endale igasuguse mängulisuse, maagia, lõbususe. Samas ei pea täiskasvanuks saamine tähendama kõigi nende vahvate asjade kadumist,» selgitab ta. Dali toob oma raamatus «Õnn on otsus!» välja mõned soovitused, mis aitavad ellu mängulisust ja lõbusust juurde tuua.

Kuidas oma ellu rohkem mängulisust ja lõbusust tuua?

Dali sõnab, et on olemas ütlus: «Me ei lõpeta mängimist mitte sellepärast, et jääme vanaks, vaid me jääme vanaks sellepärast, et lõpetame mängimise.» Seega soovitab ta mängida! «Mängi universumiga ning vaata elu põnevalt, uudishimulikult, seikluslikult ning mänguliselt. Vastasel juhul kaotad sa oma elurõõmu ning su energia kahaneb päev päeva haaval. Mängi oma partneri, laste ja sõpradega, viska vimkasid, lollita, tee nalja, üllata, lase oma sisemisel lapsel täiel rinnal lustida!»

Kuidas saada kontakti selle lapse või noore energiaga, kui oled mattunud tõsise täiskasvanu kohustuste alla?

Dali soovitab meenutada, mida sulle meeldis lapsepõlves teha. «Mängi, rõõmusta, hõiska, hüppa õhku, keksi, jookse aasal, aja liblikaid taga, nurru mõnusa linnulaulu saatel, hüppa porilompides – teisisõnu, naudi ja tähista elu kogu tema kerguses. Elu on tegelikult mäng. See on äge asi, mida meeles hoida näiteks siis, kui on ees ootamas väga tõsine töökoosolek, kus kõik on tugevalt oma rollides sees. Vaata kogu olukorra hoopis selle nurga alt, et me mängime, et läheme tööle ja oleme seal teatud tiitliga inimesed, kes nüüd tulevad kokku, et arutada Ühe Väga Tähtsa Asja üle,» selgitab ta ja lisab, et õppides elu vaatama mängu perspektiivist, kaob paljudest olukordadest pinge ära ning sul on palju mõnusam olla. Sa vaatad kõike justkui natuke eemalt, lõbusamalt, lõdvemalt, läbi kõrgema sageduse. Sageli võimaldab just see tulla hoopis uutele ning loovatel lahendustel. «Sa oled suurepärane ideede generaator ning ühtlasi naudid kogu protsessi palju rohkem,» lausub ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles