John Cleese'i 3 lemmikraamatut, mis jäävad pikaks ajaks meelde

Raamatuportaal
Copy
John Cleese Bristoli loomaaias.
John Cleese Bristoli loomaaias. Foto: Gareth Iwan Jones / SWNS / Scanpix

Briti näitleja John Cleese, kes on peamiselt tuntud 1960ndatel loodud koomikute trupi Monty Pythoni kaasasutajana, on kirjutanud käisiraamatuid ja memuaare. Ise eelistab ta aga lugeda teadusväljaandeid, filosoofiat ja klassikalist ilukirjandust. Siin on kolm tema lemmikraamatut, mis on ka eesti keeles kättesaadavad.

Lev Tolstoi, «Sõda ja rahu»

Cleese ütleb, et sellest on küll palju aastaid möödas, kui ta «Sõda ja rahu» viimati luges, kuid siiani mäletab ta teatud lõike raamatust väga selgelt. Nimelt jätsid talle kustumatu mulje kirjeldused meestest, kes ratsutasid sõtta teades, et paari tunni pärast võivad nad olla surnud või raskelt haavatud.

Tom Wolfe, «Edevuse tuleriit»

«Wolfe’i suur romaan 1980. aastate New Yorgist on täiesti suurepärane raamat,» usub Cleese. «See tegi mulle palju rõõmu ja tänu sellele sain nii mõndagi teada Ameerika ühiskonna teatud osast.»

Kingsley Amis, «Õnneseen Jim»

John Cleese on Kingsley Amisega korra ka kohtunud ja kirjanik jättis talle väga hea mulje. Ta on küll üsna pahur kuju, kuid kirjutab imeilusalt. «Oma esimeses romaanis kirjutab ta väikeses ülikoolis töötavast ajalooõppejõust, kelle nimi on Dixon. Dixonil on imeliselt naljakad fantaasiad ja Margaret, tema kunagine tüdruksõber, on üks kohutavamaid inimolendeid ilukirjanduses,» kiidab Cleese. «Mäletan, et lugesin seda Hispaanias basseini ääres ja ma tõesti häirisin inimesi enda ümber, sest puhkesin pidevalt hüsteeriliselt naerma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles