EKSPERT SOOVITAB ⟩ 5 mõtlemapanevat noorteraamatut, mis kutsuvad mõtestama elu

Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy
Foto: Shutterstock

Vaimse tervise kuu oktoober kutsub meid oma heaolule rohkem tähelepanu pöörama. Lisaks liikumisele, korralikule toitumisele ja treeningule ning sõpradega suhtlemisele võivad kiirest elutempost ja kohustustest korraks väljumisel ning keskme taasleidmisel suureks abiks olla ka raamatud.

Noored, kellel elukogemust küll napib, kuid vanemate poole pöördumine liiga lapsik tundub, võivad sattuda eriti haprasse seisu. Seepärast soovitame seekord just noorteraamatuid, mis kutsuvad mõtestama elu ja iseenda kohta selles, pakuvad värskeid seisukohti ning vahel aitavad ka tekkinud olukordadele läbi huumori prisma vaadata.

***

Jenny Jägerfeld, «Minu suurejooneline surm».
Jenny Jägerfeld, «Minu suurejooneline surm». Foto: Raamat

1. «Minu suurejooneline surm»

Jenny Jägerfeld 

Tõlkinud Kadi-Riin Haasma

Kirjastus Varrak

2022

Raamatust «Minu suurejooneline elu» (2020) tuttavaks saanud Sigge on end uues koolis ja linnas kenasti sisse seadnud. Stockholmis aset leidnud julmast koolikiusamisest tekkinud haavad ei parane aga kiiresti ning annavad teatud olukordades ikka veel tunda. Kui kooli popimad kaksikud Sigge oma hiphop-punti kutsuvad, ei suuda Sigge esialgu uskuda, et nad seda tagamõtteta teevad. Pidevalt kaheldes otsustab Sigge siiski poistega kampa lüüa, kuid see toob kaasa pahandusi nii koolis, oma senise parima sõbraga kui pereringis.

***

Janne Teller, «Mitte midagi».
Janne Teller, «Mitte midagi». Foto: Raamat

2. «Mitte midagi»

Janne Teller 

Tõlkinud Eva Velsker

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Seitsmenda klassi esimesel koolipäeval, kui kõik on elevil uue õppeaasta algusest, ütleb Pierre Anthon, et millelgi pole mõtet ja marsib klassist välja. Nüüd passib ta pidevalt ploomipuu otsas ja loobib oma klassikaaslasi ploomidega, kui need kooli lähevad. See sunnib noori mõtlema, mis on neile kallis, oluline, väärtuslik. Iga hinna eest soovitakse Pierre Anthonile tõestada, et ta eksib, esialgu mänguna alanud ettevõtmine kasvab aga kiiresti üle piiride ning toob kaasa kohutavad tagajärjed.

***

Margo Rabb, «Lucy Clark ei palu vabandust».
Margo Rabb, «Lucy Clark ei palu vabandust». Foto: Raamat

3. «Lucy Clark ei palu vabandust»

Margo Rabb 

Tõlkinud Reti Maria Vahtrik

Kirjastus Rahva Raamat

2022

16-aastat Lucy Clarki on aastaid koolis kiusatud. Kuna tüdruk ei suuda seda enam välja kannatada, otsustab ta järjekordse episoodi puhul vastu hakata. Lucy jääb tekkinud olukorras süüdi ning kool nõuab vabandust. Lucy otsustab endale kindlaks jääda ega nõustu seda tegema, mistõttu ta eemaldatakse õppetööst. Vanemad saadavad tüdruku New Yorki kummalist vanaprouat hooldama. Kohapeal selgub, et tegus daam arvab end olevat mõrvari sihtmärk. Naksakas Lucy püüab asjasse selgust tuua.

***

E. Lockhart, «Valetajate perekond».
E. Lockhart, «Valetajate perekond». Foto: Raamat

4. «Valetajate perekond»

E. Lockhart 

Tõlkinud Marge Paal

Kirjastus Pegasus

2022

Teose keskmes on ülirikas Sinclairide perekond – ema-isa ja nende kolm kaunist ja andekat tütart – kes igal suve veedab oma tuulisel erasaarel Massachusettsi ranniku lähedal. Kuigi väljastpoolt paistab kõik glamuurne ja idülliline, on igaühel neist siiski oma saladused, mida mitte kellegagi ei jagata. See aga põhjustab palju segadusi ja mitmetimõistmist, dilemmasid ja ebastabiilsust, mis omakorda viib traagiliste sündmusteni.

Tegemist on eellooga raamatule «Me olime valetajad», mis eesti keeles ilmus aastal 2015.

***

Ane Barmen, «Unenäod ei tähenda midagi».
Ane Barmen, «Unenäod ei tähenda midagi». Foto: Raamat

5. «Unenäod ei tähenda midagi»

Ane Barmen 

Tõlkinud Riina Hanso

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Kuna kodukohas on hukkunud tema hea sõber Tormod, põgeneb 17-aastane Louise kodulinnast ja alustab õpinguid lähedalasuva linna gümnaasiumis. Keskkonnamuutusest kiiremat unustamist lootnud tüdruku ootused ei täitu – ikka ja jälle trügib poiss Louise’i unenägudesse. Kui vanaema surm ja matused tüdruku taas koju toovad ning ema ja õde tal vanadekodusse tööle aitavad saada, tuleb Louise’il siiski oma valusale kogemusele otsa vaadata. Ootamatult on suureks abiks tüdruku hooldatavad, kes aitavad tüdrukul uued sihid seada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles