7 soovitust, kuidas pika abielu jooksul värskust säilitada

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Psühholoog, õpetaja ja nõustaja Toivo Niiberg kirjutab oma raamatus «Ela ja küsi! 500 elulist küsimust», et terves maailmas esineb kõigis vanusegruppides kõige rohkem just 20 aastat kestnud kooselu lahutamist. «Ka kõrges eas, 70−74-aastaste vanuserühmas on enim neid, kes lahutavad pigem pikaajalise abielu,» lausub ta.

Niiberg tõdeb, et seega tekitavad vanemaealiste abielupaaride üha sagenevad lahutused muret kogu maailmas. «Igas suhtes tuleb palju ette lühemaid või pikemaid perioode, mil kaugenetakse teineteisest, olgu siis põhjuseks töö, uued sõbrad-tuttavad või uued hobid jne. Vanemas eas võib kaugenemise põhjuseks olla kahjuks ka mingi tõsisem krooniline haigus. Igasugune konflikt aga on kahepoolne ja võõrandumine teineteisest tekib aastatega,» selgitab ta.

Niiberg toob välja mõned soovitused, mida ette võtta, et ka pika abielu jooksul värskust säilitada:

Rääkige teineteisega ja kuulake vastaspool ilma vahele segamata lõpuni. Kõige suurem kurja juur ongi vaikimine – meil pole enam midagi ja millestki teineteisele rääkida. Igapäevaste tegemiste õhtune läbiarutamine ja homse planeerimine võiks olla pigem traditsioon kui juhus.

Konflikti on kergem lahendada, kui partnerid räägivad minavormis ja peegeldavad vastastikku oma emotsioone ja püüavad vältida süüdistusi.

Hoidu tänitamast! Viimast kasutavad sagedamini naised. Kus suitsu, seal küll ka tuld, kuid liigne tänitamine ja süüdistamine tekitab vastaspooles pigem trotsi kõik omaks võtta: Ja oligi nii, aga tegelikult veelgi hullemini.

Igasugune kooselu vajab pidevat uuendamist, meeldivaid üllatusi ja teineteise õiglast tunnustamist ning 314 seda olenemata kooselu kestusest. Seega tasuks võimalikult palju ühiselt ette võtta.

Kõige õnnelikumad on paarid, kes annavad teineteisele märku, kui nad on millegi eest tänulikud või kui neile midagi teise puhul meeldib. Ka «tere hommikust», «tänan», «head ööd», «head aega» jt viisakussõnad peaksid olema vastastikku argised – abiks ikka.

Mida rohkem te ühiselt midagi ette võtate, seda enam on teil ühist jutuainet, olgu see siis koos teleka vaatamine, aiatööd, kirikukoor, kandlemängu või võõrkeele õppimine, rääkimata pikematest reisidest soojale maale.

Ka käest kinnihoidmine pidavat teineteist lähendama, seda koguni igas eas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles