Kas sa ikka saad aru, kui keegi sulle näkku valetab?

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab Johanna Vehkoo raamatut «Valede paljastamise käsiraamat».

Vaatan seda ametliku ja igava väljanägemisega trükist. Loen. Sisukas. Aga jään juurdlema, kas see ametlik ja igav ongi mõeldud igaks juhuks arhiveerimiseks või tahab temagi mõnd lugejat kõnetada. Sest teemateadlikud ja nõuandeid vajavad veebivuristajad ja teabetarbijad istuvad ilmavõrgus ega käi märkamatuks kujundet brošüüre raamatupoode või –kogusid pidi otsimas.

Johanna Vehkoo, «Valede paljastamise käsiraamat».
Johanna Vehkoo, «Valede paljastamise käsiraamat». Foto: Raamat

Sisu on hea, sisu on tarvilik ja tarvitatav. Kogu maailma möga seest paremiku välja otsimine on üks teema, ent otsese valemiku vältimine on teine ja just ses suhtes siinne teos meid aitab. Me ei räägi niivõrd ideoloogilisest infomadinast, vaid pigem kõikvõimaliku jama äratundmisest ja sellest eemale hoidumisest. Pahatahtlik leiab siit mõistagi mitmeid nõkse, kuidas oma luiskelood paremini ära peita. Aga pahatahtlikud minu lugusid ei loe.

Käisin kodutänava keldripoes. Poodnik hakkas seletama, kuidas üks ta kunde oli jäänud koroonasse, kuigi kõik süstid tehtud. Poodnik ohkas, et näe, millelgi pole mõtet. Ma tasakesi soovitasin mõtelda, et kui tegu oli viirusele vastuvõtliku inimesega, siis võib-olla need süstid hoidsid teda nakatumast kahe aasta eest ja aasta eest ja nüüd tuli samuti juba suht kähku poodi. Vast süstideta olnuks juba poolteist aastat mulla all. Poodnik mõtles ja ütles jaa. Tema ei vaadanudki asjale niipidi. Kudapidi asjule vaadata, saab siinsest kirjatööst natuke paremini aru.

Ma ei kavatse käsiraamatutest väga palju kirjutada. Ega ajakirjandusest ja meediast üleüldse. Me lihtsalt ei pääse sest maailmast päriselt kunagi kuhugi. Ja kui jääb silma miskit, mis vähegi laseb vähem raisata aega ja vaimuruumi kurat teab mille peale – sest kurat teab mille tootjaid on leegion – siis püüan oma väikse panuse anda. Lugege vahelduseks ka mõni raamat, mis aitab teil muid raamatuid edasi lugeda ja kogu selle hiidlaine sees ellu jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles