Paide teater pani oma mälestused kaante vahele

Raamatuportaal
Copy
Paide Teater.
Paide Teater. Foto: Erakogu

Laupäeval, 22. oktoobril, esitleb Paide teater oma ahjusooja trükist, mis koondab endasse kilde mälust, mäletamisest, teatritegemisest, Paidest ning teatri eelmisest hooajast.

Mäluraamat on atlas, mille lehekülgedel kaardistatakse ühtaegu juba käidud radu, neid, mis on avastatud ja maha märgitud möödunud Paide teatri hooaja lavastuste loomise käigus, ent tehakse ka põikeid tundmatusse, avastamata sügavustesse, et uurida, millised dramaturgilised struktuurid ja võtted võiksid muutuda reisidokumentideks, mis lubaksid lugejail ületada igimuutuvaid piire mäletamise ja unustamise maastikel.

Näitleja Kirill Havanski sõnul on tegu Paide teatri fotoalbumiga, mis toob kokku erinevad pildid, tekstid, mõtted ja mälestused. «Mulle tundub, et see raamat annab lugejale võimaluse piiluda meie teatri kulisside taha, elada korra meiega koos selles, mis on tänaseks juba möödanik. Ja mulle on isiklikult ka väga oluline, et sellest kõigest – selle meeskonna Paide teatrist –, jääks alles mingisugune dokumentatsioon. Mäletamiseks. Ja edasiminemiseks,» sõnas ta.

«Mäluraamatu» avamise eelduseks ei ole kõigi Paide teatri lavastuste nägemine, sõnab lavastusdramaturg Oliver Issak. «Raamatu koostamisel oli meie fookuses pigem jäädvustada seda, kuidas me mälu temaatikaga teatris töötame ning mil moel erinevate lavastuste käigus avastatud elemendid üksteisega ühiste kaante vahel reageerivad. See on ainuline dramaturgiline tervik, mida ei ümbritse aksid ega valgusta prožektorid, vaid kaaned ja lamp lugeja laual.»

«Mäluraamatu» esitlus toimub 22. oktoobril kell 20:30 Paide muusika- ja teatrimaja fuajees, kohe pärast lavastuse «ÜBERMENSCH» viimast etendust. Esitlusel toimub vestlus teatri meeskonnaga, mida juhib Paide teatri kaasteeline, sõber, mõttekaaslane ja saadik Steven-Hristo Evestus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles