Üllatav «Harry Potteri» kurikael, keda Stephen King kardab

Raamatuportaal
Copy
Stephen King.
Stephen King. Foto: Francois Mori/ AP/ Scanpix

Tuntud õuduskirjanik Stephen King on kirjutanud judinaid tekitavaid raamatuid, millest paljude põhjal on ka filme loodud. Tema teab, mis on päriselt hirmus. 

Stephen King on intervjuudes maininud, et üks paremaid õudusfilme on tema meelest «Elavate surnute öö» («Night of the Living Dead», 1968). Samas naudib ta õuduselemente ka sellistes teostes, mis ei ole eelkõige õõvale pühendunud. Näiteks tunnistas ta väljaandele EW intervjuud andes, et teda kohutas «Harry Potteri» sarjas üks pahalane rohkem kui keegi tene. Üllatavalt ei olnudki selleks Voldemort, nagu võiks arvata.

«Suurepärane fantaasiaromaan ei saa eksisteerida ilma suure kurjamita ja kuigi See-kelle-nime-ei-tohi-nimetada on selleks kvalifitseerumiseks liiga kaugel üleloomulikus osoonis, saab mustade jõudude vastase kaitse õpetaja sellega suurepäraselt hakkama,» märkis kirjanik.

Stephen Kingi sõnul oli kogu raamatusarja kõige hirmsam tegelane Dolores Umbridge, kes on sarja viiendas osas mustade jõudude vastase kaitse õpetaja, hiljem ka direktriss.

«Õrnalt naeratav Dolores Umbridge oma tütarlapseliku hääle, kärnkonnataolise näo ja käekotti pigistavate jässakate sõrmedega on parim välja mõeldud kurjam pärast Hannibal Lecterit,» kiitis King J. K. Rowlingi loodud tegelast.

Dolores Umbridge'i on fännid pidanud üheks kõige vastikumaks tegelaseks ja King usub, et vaid meisterlikult loodud karakter tekitab lugejas nõnda tugeva reaktsiooni. Dolores on hirmus just seepärast, et ta on nõnda osav maniopulaator ja tema kätte koondub suur võim.

Stephen Kingi sõnul ei pea selleks olema laps, et mäletada endagi kooliajast üht tõeliselt hirmsat õpetajat, kelle pärast ei juleta hommikul kooli minna ja kellega keegi ei taha koridori peal kokku sattuda. Lugeja loodab, palavikuliselt, et sellise kurjamiga juhtub peagi midagi halba ja samas püsib pidev pinge, et mida kohutavat ta järgmiseks ette võtab. «Sest kui üks õpetaja suudab Harry Potteril keelata lendluupalli mängimise, on ta kõigeks võimeline,» muheles kirjanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles