Bestselleri autor jagab nippe neile, kes unistavad raamatu kirjutamisest

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Igaühel on oma lugu
Igaühel on oma lugu Foto: Shutterstock

Kirjanik Freya Berry jagab näpunäiteid neile, kes sooviksid raamatut kirjutada, kuid ei oska isegi kuskilt alustada. Veel. 

Siit tulevad näpunäited neile, kes üritavad esimest korda raamatut kirjutada. Need aitavad üle saada rasketest hetkedest alates motivatsiooni leidmisest kuni tegelaskuju arendamiseni.

Freya Berry lahkus oma kahekümnendate eluaastate lõpus ajakirjandusest, et teha karjääri ilukirjanduse vallas. Tema debüütromaan «Diktaatori naine» on pälvinud kriitikutelt meeletult palju kiidusõnu ja jõudis 2022. aasta parimate raamatute nimekirja. Kuigi tugeva debüüdiga ennast kirjanike sekka platseerunud naine on käesoleva aasta ühe parima kirjaniku tiitlit püüdmas, pole tal enda sõnul kirjutamine alati lihtne olnud. Nüüd otsustas ta jagada oma nippe ja teadmiseid kõigile, kes on oma raamatu kirjutamisest unistanud. 

Kuidas siis romaani kirjutama hakata? Kõigepealt vajad ideed. Idee väljamõtlemine on nagu koopa ehitamine: mänguline, juhuslik, lõbus. Kuid selle idee kirjutamine millekski kõikehõlmavaks on nagu kiriku ehitamine. See nõuab planeerimist, projekteerimist ja aastatepikkust tööd. Eelkõige nõuab see usku. Sel põhjusel ei saa keegi teile öelda, kuidas SINU raamatut kirjutada, sest päevast päeva mõtetes rabelemine on kõige isiklikum töö. Ainult sina saad seda teha. Siiski on siin mõned näpunäited raamatu kirjutamiseks, mis võivad aidata teed sujuvamaks muuta,

1. Lihtsalt tee seda 

Nii lihtne on ideest vaimustuda ja mõne lehekülje pärast heituda, sest lehel olevad sõnad ei näe välja absoluutselt sellised, kui need peas olid. Kurb, aga tõsi.

2. Esimesed mustandid on pehmelt öeldes jõledad 

Alati. Lihtsalt lepi sellega ja liigu edasi. Teise mustandi juurde. Ja kolmanda. Ja nii edasi. Kui sa vaid teaksid, kui paljud bestsellerid on oma esimesed algused paberikorvis või siis tänapäeval virtuaalses prügikastis lõpetanud. 

3. Leia aega 

See on keeruline, päriselt ka. Raske on kirjutada romaani kõrvaltöö või hobina. Kirjutamiseks ei pea töölt lahkuma, kuid kindlasti vajad omaette olemist.

4. Usu endasse, aga ära mine ülbeks 

Keegi ei lõpeta raamatut, kui ta ei usu, et seda suudab. Kirjaniku enesekindlus oma töö vastu on tihtipeale pöördvõrdelises korrelatsioonis nende võimetega.

5. Lepi sellega, et raamatu kirjutamine on raske töö 

Paljud inimesed arvavad, et raamatu kirjutamine on lõbus. Need inimesed pole ilmselt kunagi raamatut alustanud ja kindlasti pole nad ühtegi teost lõpetanud. Kirjutamine on mõnikord kütkestav, üldiselt masendav ja mõnikord ülev, kuid see pole lõbus. Sõnade peast välja kiskumine on kurnav ja kulutab ressursse, mille olemasolust te isegi ei teadnud.

6. Kasuta tagasisidet targalt 

Iga kirjanik vajab toimetajat. Kui inimesed teevad ettepanekuid asjade parandamiseks, tasub kuulata mitte niivõrd parandusi ennast, vaid seda, et nad tunnevad, et seda on teatud kohtades vaja. Sina oled kirjanik, nii et keegi peale sinu ei saa teada, mis loos tõetruu on. Kuid nemaad on lugejad ja nende instinkt selle suhtes, mis ei tööta, on üldiselt väärtuslik tagasiside. 

7. Õpi oma tegelasi tundma

Tegelaste loomise kohta on palju artikleid ja raamatuid. Kuid veebimallid ei aita sul neile elu sisse puhuda. Veeda nendega aega – mine jalutama, mõtiskle nende elu ja valikute üle, tee nad tõeliseks. Kirjutamine pole kunagi nii lihtne kui siis, kui tegelased ärkavad ellu. Sest sel hetkel hakkab raamat ise kirjutama.

8. Räägi tõtt 

Igaüks võib loo välja mõelda. Kuid suurepärased ilukirjanduslikud raamatud tekivad siis, kui räägitakse inimestele midagi tõelist. Mitte ainult seda, mida nad ei tea, vaid ka seda, mida nad teavad. Motiivid, häbi ja saladused, mis peituvad sügaval nende kõige privaatsemas olemuses. Kirjanikud peavad sirutama käe lugeja südamesse ja haarama selle nööridest. See tähendab oma mõtete küünistamist, kuni need veritsevad.

9. Lõbutse oma raamatuga 

Eelnevalt sai öeldud, et see ei ole lõbus. Aga jätka rõõmu otsimist! Kui su meel on lõdvestunud ja vastuvõtlik, toimubki maagia. Ja see on maagia. Edu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles