Hõimurahvaste programmi 2022. aasta kirjandusauhinna pälvis Arvo Valton

Raamatuportaal
Copy
Arvo Valton.
Arvo Valton. Foto: PP

Täna, 1. novembril, mis on udmurdi kirjaniku ja ühiskonnategelase Kuzebai Gerdi (1898–1937) mälestuspäev, kuulutati traditsiooniliselt välja hõimurahvaste programmi kirjandusauhinna laureaat. Käesoleval aastal tunnustati auhinnaga Arvo Valtonit tema märkimisväärse tegevuse eest omariikluseta soome-ugri rahvaste kirjanduse edendamisel ja tutvustamisel.

Arvo Valton (kodanikunimega Arvo Vallikivi) on tõlkinud ja toimetanud hõimurahvaste kirjandusest kogumikke ja raamatusarju. Tema vahendusel on eesti keeles võimalik lugeda soome-ugri rahvaste luuleklassikat, kaasaegset luulet, proosat ja eeposeid. Mitmed luulekogud on isegi neljakeelsed: originaalkeeles ja tõlgitud lisaks eesti keelele ka vene ja inglise keelde. Nii on Valton inspireerinud ning kaasanud teisigi kirjanikke ja tõlkijaid hõimurahvaste kirjandustega tegelema.

Aastatel 1996–2010 oli Arvo Valton Soome-Ugri Kirjanduste Assotsiatsiooni esimees ja president. Assotsiatsioon ühendab hõimurahvaste kirjanikke, tõlkijaid ja kirjandusteadlasi ning korraldab soome-ugri kirjanike kongresse. Valton on külastanud hõimurahvaste kirjanikke nii Venemaal kui ka toonud soome-ugri kirjanikke Eestisse külla ning korraldanud isegi luuleslämme. Aastal 2015 asutas ta Soome-Ugri kirjanduste fondi, mille kaudu antakse loomestipendiume hõimurahvaste kirjanikele.

Auhinna žürii esimehe Eva Toulouze’i sõnul tuntakse ja austatakse Arvo Valtonit kõigi soome-ugri rahvaste juures. «Venemaal elavatele hõimurahvastele on ta Õpetaja suure tähega, sest on innustanud neid kirjutama oma emakeeles ning teadvustama ja hoidma oma rahvuslikku identiteeti,» selgitas Toulouze.

Arvo Valtonit on tema kirjandusliku tegevuse ja soome-ugri aktivismi eest tunnustatud Prantsuse Kunstide ja Kirjanduse ordeniga, Udmurdi Vabariigi teenelise kultuuritegelase nimetuse omistamisega ja Hansi-Mansi Rahvusringkonna aumärgiga. 2014. aastal pälvis Valton Eesti Rahvuskultuuri fondi preemia ja 2015. aastal Tartu Ülikooli rahvusmõtte auhinna.

Haridus- ja teadusministeeriumi hõimurahvaste programm annab koostöös Soome-Ugri Kirjanduste Assotsiatsiooniga kirjandusauhinda välja alates 2007. aastast. Preemia eesmärk on tunnustada uurali keelkonda kuuluvate omariikluseta hõimurahvaste omakeelseid kirjandusteoseid. Auhinnafond on 2500 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles