Rahvusraamatukogu avas ukse 1960ndate luule- ja kultuurimajja

Raamatuportaal
Copy
Pildil Doris Kareva ja Uno Laht.
Pildil Doris Kareva ja Uno Laht. Foto: Peeter Langovits

Rahvusraamatukogu hariduskeskuse veebipesas saab avastada värskelt loodud 1960ndate luule- ja kultuurimaailma. DIGAR digitaalarhiivi põhjal ehitatud luule- ja kultuurimaja avab poole sajandi taguse maailma ning selgitab muuhulgas, miks valutasid südant tšehhi botikute ja nailonjopede perioodi luuletajad?

Virtuaalse kultuurimaailma loomist inspireeris soojalt vastuvõetud «Nullindate luule digivaramu» ning õpetajate soov näha taolist andmekogu ka muu ajastu luule ja kultuuri teemal. «60ndate materjali süüvides selgus üsna peagi, et võrreldes nullindatega on 60ndad tänastele gümnasistidele ikka väga kauge aeg, mida saab digivaramu põhjal lähemale tuua,» kõneles 60ndate kultuurimaja autor Kea Susi.«Kui rahvusraamatukogu hariduskeskus tutvustas nullindate luule digivaramut, tuligi õpetajatelt endilt ettepanek teha taoline andmekogu ka 60ndate luule kohta,» meenutas Susi.

«Lisasime luulematerjalidele ka üldist ajaloo- ning kultuuritausta tutvustavat materjali ning üldjoontes nii valmiski 1960ndate luule- ja kultuurimaja,» rääkis Susi, kelle sõnul pakub digikogul põhinev keskkond palju põnevat gümnasistidele, kirjandustudengitele ja ajaloohuvilistele. Samuti on see heaks abimeheks õpetajatele.

60ndate kultuurimajast selgub, mille pärast valutasid südant tšehhi botikute ja nailonjopede perioodi luuletajad. Kuidas sobitus nõukogulikku riigikorda kunst ja muusika? Mida arvasid 60ndate loomingust tolleaegsed kriitikud?

Kultuurimajast leiab luuletajate digitaalselt kättesaadavat luuleloomingut, lisaks otseviiteid ajakirjanduses ilmunud arvustustele, luule esitusi ja laule, ajaloolist tausta tutvustavaid kirjutisi, ajastule omaseid visuaalseid allikaid.

Kultuurne ja lõbus ajaveetmise võimalus pakub kultuuri- ja ajaloohuvilistele uusi teadmisi ja äratundmisrõõmu.

Külasta 1960ndate kultuurimaja SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles