LUGEMISSOOVITUS ⟩ Raamat, mis aitab asju värske vaatenurga alt näha

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Loodusterapeut Mai-Liis Kivistik soovitab raamatut neile, kes tunnevad, et vajavad värskust uute ideede saamiseks või mõistmiseks, kuidas näha teist vaatenurka. Ta nendib, et elades pidevalt oma argirutiinis kipume isegi mõtlema täna nii nagu eile.

Sea kahtluse alla infokilde, mis sinuga igapäevaselt kaasas käivad

Steven D. Levitti ja Stephen J. Dubneri kirjutatud raamat «Think Like a Freak» õpetab, kuidas infokilde, mis justkui meie kõigiga igapäevaselt kaasas käivad, võimalikult tihti kahtluse alla seada. Küsida kõige kohta õigeid küsimusi ja leida enda jaoks olulised vastuseid, selle asemel, et olla kindel teiste inimeste arvamustes ja võtta neid tõepähe. See teos paljastab uue lähenemise meie tehtud otsustele, plaanidele ja mõtetele.

Tuletab meelde, kuidas mõelda kastist välja

Mai-Liisile meeldis, et teos tuletas meelde, kuidas mõelda kastist välja. Värskete ideede genereerimisel ja mõtlema panevate küsimuste esitamisel võib abi olla sellest, kui sead kahtluse alla kõik ja küsitled absoluutselt igat aspekti nagu väike laps.

Huvitav oli tema jaoks ka teooria, et kipume alati keskenduma vaid sellele osale probleemist, mis meid häirib. Kas see tegelikult ka on probleem või on see vaid meile isiklikult probleem? On keeruline kinnitada, kas see, et otsime probleemile kiiret lahendust tuleb geneetilisel kaasa või tuleb see kuskilt mujalt. Sageli aga hakatakse kohetekkinud probleemi lahendama, et saaks kiiresti tehtud, kuid jäätakse kõige olulisem koht tähelepanuta - juurpõhjus. Sageli piisab juurpõhjusele keskendumisest, et kõik muu laheneks.

Meeldis ka see, et teos toob samamoodi lugude rääkimise olulisuse välja nagu seda teeb avaliku esinemise koolitaja Eric Edmeades. Üheski valdkonnas ei tasu raisata aega inimese veenmise peale, sest see ei vii kuskile, selle asemel tuleb neile lugusid jutustada ja lasta neil selle baasil otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles