Tomas Legrant luges oma romaani linti ja tegi äpi: mina ei ole nõus oma raske töö vilju teistega jagama

Raamatuportaal
Copy
Tomas Legrant.
Tomas Legrant. Foto: Erakogu

Nüüd on võimalik Tomas Legranti «Kelmi südant» mitte ainult läbi lugeda vaid ka ära kuulata, kuid Legrant tegi seda Eesti mõistes ainulaadselt, iseseisvalt.

«Eestis pole veel ükski kirjanik või autor sellist asja teinud. See on suund, mis tuleks kõigil võtta. Iseseisvus ja isetegemine tasuvad ära! Ise lugesin linti, ise programmeerisin süsteemid. Las ma olla pealegi see suunanäitaja,» ütleb Legrant.

Teeb asju omamoodi

Oma esimese raamatu kirjastas Tomas Legrant ise ja turundas seda samuti ise peamiselt Tiktok'i platvormi kasutades. Apollos raamatupoodides on teos läbi müüdud. Kokku on tema krimiromaani müüdud enam kui 1500 eksemplari.

«Olen proovinud väikese panusega suurt tulu teenida ja see näib toimivat. Audioraamat oli lihtsalt üks järjekordsetest sammudest vabaduse suunas. Vabadus elada oma unistuste elu. Kirjutades ja kirjastades on võimalik ära elada. Vaeva tuleb näha,» ütleb Legrant.

Tomas Legrant luges oma raamatu «Kelmi süda» ise linti. Sellel asemel, et kirjastustega koostööd teha, otsustas ta audioraamatu tarvis iseseisva keskkonna programmeerida.

«Teate, kui palju olen ma saanud tagasisidet, kus inimene ütleb, et ta ei ole mitte kunagi ühtegi raamatut ostnud, aga vot «Kelmi süda» on tal riiulis olemas! Sama palju on neid, kes on minu käest küsinud, millal audiobook ilmub. Nüüd siis ilmuski!» ütleb Legrant.

Audioraamatu tootmiskulud on madalad

Raamatu kirjastamisega kaasneb Legranti selgitusel piisavalt palju paberitööd ja hirmuhigi, kuid Eestis tasub autoril siiski oma teos ise välja anda. «Ise külvad, ise lõikad,» märgib ta lühidalt, miks ta otsustas nii raamatu kui ka audioraamatu ise välja anda. «Erinevalt päris raamatust tuleb audioraamat ju lihtsalt sisse lugeda,» utsitab ta autoreid raamatuid linti lugema.

«Mina ei ole nõus oma raske töö vilju teistega jagama. See on enesearmastus, mitte ahnus. Isegi suurte kirjastustega koostööd tehes tuleb autoril ise raamatu reklaamimisega vaeva näha. Reklaamida saab end täna Tiktoki vahendusel tasuta. Milleks maksta turundajatele, kui seda on võimalik ise teha? Loov tuleb olla. Kui muud üle ei jää, siis tuleb kesklinnas kasvõi trammile otsa sõita.»

Audioraamatud on tulevik

«Raamatuid põletati juba 3. sajandil enne Kristust. Kuidas te nüüd mu audioraamatut ära kavatsete hävitada? Tõmbate kogu maailmal internetikaabli tagant ära või?» küsib Legrant naljaga pooleks ning lisab, et kui päris aus olla, ei teadnud ta pool aastat tagasi üldse, et audioraamatud mingi «teema» on. Ise ta ühtegi audioraamatut kuulanud ei ole.

«Armastan lehekülgedele märkmeid teha. Isiklikult ei vahetaks ma kunagi päris raamatut e-lugerite või audioraamatute vastu, aga isegi mina olen tänaseks juba dinosaurus. Noored ruulivad maailma ja nemad, Y ja Z generatsioon, tahavad kõike jooksupealt tarbida. Audioraamat annab selleks ideaalse võimaluse.»

Kuula tasuta esimest kümmet minutit Tomas Legranti raamatust «Kelmi süda» siit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles