4 olulisemat õnne koostisosa, mis aitavad iga päev head enesetunnet üles ehitada

Raamatuportaal
Copy
Mari Tammar.
Mari Tammar. Foto: Erakogu

8. novembril kell 19 esitleb kohvikus Terminal oma kogemusraamatut «Õnn kuulub kõigile» Mari Tammar, kes teab, mis on tähtsaimad õnne koostisosad. 

Raamat jaguneb mõtteliselt kolmeks. Esimeses pooles jagab autor, mida on õnne ja rahulolu kohta rääkinud teadlased ja vaimsed õpetajad ning arutleb sekka oma isiklike kogemuste ja taipamiste üle. Raamatu teises pooles jagab ta oma õnnelike hetkede päevikut, mida pidas 2020. aasta suvel ning kolmandas osas teeb oma rännakust kokkuvõtteid.

Mari Tammar, «Õnn kuulub kõigile».
Mari Tammar, «Õnn kuulub kõigile». Foto: Raamat

«Olen raamatus oluliseimad teemad koondanud nelja märksõna alla, mida pean õnne kõige olulisemateks koostisosadeks. Esimene märksõna on SUHTED, mis hõlmab enda alla nii suhteid iseendaga, lähedastega, kogukonnaga kui ka jumalaga. See teema on oluline, sest meid ümbritsevaid suhted on kõige suuremal määral õnne mõjutavaks teguriks. Teine märksõna on KÄITUMIS- JA MÕTTEMUSTRID. Kui teame, mis meile õnnetunnet tekitab, saame endale kujundada ka positiivsed käitumis- ja mõttemustrid. Kolmas teema on AKTIIVSUS ja selle all pean silmas nii füüsilist kui ka vaimset aktiivsust. Minu arvates on see väga põnev, et meie ajule tegelikult meeldib pingutada ja seepärast peaksime hoolitsema, et tal oleks võimalus seda optimaalsel tasemel teha. Viimaseks märksõnaks on EHEDAD ELAMUSED. Kogeme maailma nimelt läbi oma meelte ja mida rohkemad meeled on haaratud, seda tugevamaid elamusi saame,» räägib Tammar neljast tema arvates kõige olulisemast õnne koostisosast.

«Õnn on elustiil ja sõltub paljuski meie igapäevastest valikutest ja mõtteviisist. Kui teame, milliseid «ehitusklotse» kasutada, siis saame endale iga päev head enesetunnet üles ehitada,» kinnitab Tammar. Samuti aitavad tema sõnul ka lihtsad mõtteharjutused negatiivselt positiivsele ümber lülituda. «Me saame ise väga palju ära teha, et end paremini tunda,» ütleb ta ja lisab, et sageli lükkame vastutuse enda õnne eest teistele, ehkki vaid 10% õnne mõjutavatest teguritest on välised.

Sellest, miks Mari õnneteemani jõudis ning, mida ta selle kohta avastas, kuuleb pikemalt raamatuesitlusel. Lisainfot sündmuse kohta leiab FBst ja Mari Tammari Õnnemustrite blogist.

Mari Tammar on vabakutseline ajakirjanik, pärimusmuusik, dramaturg ja ema, kelle sulest on varem ilmunud kaks raamatut «Sõna raamat» (2012) ning «Hundihüüdja» (2019).

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles