Selgus Värske Rõhu ja Eesti novellikonkursi võitja

BNS
Copy
«Eesti novell 2022»
«Eesti novell 2022» Foto: Erakogu

Esmaspäeval kuulutati välja Värske Rõhu ja Eesti novelli õpilaste novellikonkursi preemiad, konkursi võitis 15-aastane Anastassia Kuznetsova.

Konkursi eesmärk oli meelitada nooremat põlvkonda ehk 15-19-aastaseid ilukirjandust lugema ja kirjutama. Võistlusel osales 103 novelli 77 autorilt, seejuures paistis silma tekstide tugev keskmine tase.

Esikoha pälvis 15-aastase Anastassia Kuznetsova pealkirjata novell. Žüriiliige Made Luiga ütles, et Kuznetsova tekst on imepärane ka siis, kui mitte teada kirjutaja noorust. «See on läbi ja lõhki ilukirjandus, oma isikliku kogemuse poeetiline üldistamine. Üsna erakordne on ka mälu ja mäletamise temaatika tema novelletis – kuigi see on kirjanduse põhiaines, aga tavaliselt on vaja enne natuke elada, et taibata – maailm ongi mälu,» lisas Luiga.

Eripreemia pälvis Anni Sooman novelliga «Randa», mis paistis silma tugeva stiilitunnetuse ja põneva süžee poolest, ning Anna Birgitta Põdra introspektiivne ja detailitundlik novell «Lihtsalt».

Võitjate vahel läks jagamisele auhinnafond 1500 eurot. Novellid ilmuvad Värskes Rõhus, võidunovell näeb ilmavalgust ka kogumikus «Eesti novell 2023».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles