Kreet Rosin-Pindmaa: oma emotsioonide eest vastutame üksnes meie ise

Raamatuportaal
Copy
Kreet Rosin-Pindmaa.
Kreet Rosin-Pindmaa. Foto: Marianne Pindmaa

Holistilise Teraapia Instituudi lõpetanud terapeut, harfimängija, muusikalooja ja sisemist tasakaalu suurendavate praktikate õpetaja Kreet Rosin-Pindmaa kirjutab oma raamatus «Elamise loomulik kergus», et tihtipeale, kui räägitakse sellest, et emotsioone ei peaks alla suruma, kuna see kahjustab energia vaba liikumist, unustatakse mainida teine äärmus, mis samuti loob disharmooniat. Nimelt, kui lased emotsioonidel kasvada üle pea ja oled ennast väljendades täielikult emotsioonide meelevallas, siis ka see tekitab blokeeringuid, mis ei lase energial vabalt voolata.

Haigussümptomid on selle märgiks, et energia liikumine on blokeeritud

Rosin-Pindmaa toob välja, et kui meie energia liikumine saab pikaajaliselt takistatud, hakkab see mõjutama keha võimet toimida optimaalselt ning suutlikkust püsida terve. «Nüüd meenutame hetkeks seda kooli füüsikatundi, kus räägiti energia jäävusest. Selle loodusseaduse kohaselt energia ei teki ega kao iseenesest, vaid see võib muunduda ühest liigist teise või kanduda ühelt kehalt teisele,» selgitab ta ja lisab, et ka iga kogemusega seonduv energia peab kuhugi liikuma või salvestuma. Näiteks, kui vaidled kellegagi vihaselt, siis sinus liikuv energia saab sellest kogemusest mõjutatud. Sõltuvalt kogemuse intensiivsusest ning sellest, kui sageli see emotsioon saab käivitatud, salvestub sinusse nende kogemuste emotsionaalne energia.

Rosin-Pindmaa räägib, et Hiina meditsiini teooria seisukohalt tähendab tervis seda, et meis olev qi liigub vabalt ja takistusteta. Seega, haigussümptomid on selle märgiks, et energia liikumine meie energiakanalites on blokeeritud, takistatud, liigne, ebapiisav või tasakaalustamata. Haigussümptomi tekitajaks võib olla kas väline tegur (nt külmus, tuul, niiskus, kuumus), sisemine tegur (emotsioonid) või muud tegurid. Muude tegurite hulka kuuluvad Rosin-Pindmaa sõnul traumad, infektsioonid, vähene füüsiline aktiivsus, ületöötamine, füüsiline ülepingutus, ebapiisav puhkus, liigne alkoholi tarbimine, ülemäärane või liiga vähene seksuaalne aktiivsus, vale toitumine, parasiidid, vale ravi, mürgid ja konstitutsioonilised (st geneetilised) tegurid.

«Sümptomi ilmnemine on signaal tasakaalutusest – energia blokeeringust, vähesusest või liiasusest. Liiga tugevad või väljendamata või allasurutud emotsioonid nõrgestavad qi´d ja soodustavad seeläbi haigussümptomite teket erinevatel tasanditel. Nt liigne söögiisu või sõltuvus millestki võib olla märk rõõmu vähesusest. Kui otsime obsessiivsel moel õnne, loob see tasakaalutust, mis võib ilmneda sõltuvusena. Sealjuures on teada, et sõltuvusele järeleandmine (nt seitsmenda koogitüki söömine) ei too kaasa rõõmu- või rahulolutunnet, mida taga ajame. Vähemalt mitte pikaajaliselt. Hetkeks võib küll tekkida petlik rahulolutunne, kuid see haihtub üsna ruttu,» lausub ta ja lisab, et puhta rõõmu ilmnemise eelduseks on tasakaalus südameenergia.

Oma emotsioonide eest vastutame üksnes meie ise

Ta toob välja, et kui soovime kogeda sisemist rahu, elurõõmu ja rahulolu, on vaja tasakaalu meie energiasüsteemis. «Kuigi väliste tegurite suhtes me ei saa end alati kaitsta, on meil siiski enamikel juhtudel võimalik end riidesse panna vastavalt ilmastikunähtudele. Ning lisaks õigele riietusele on sul võimalik valida emotsionaalse tasakaalu eest hoolitsemine.»

Rosin-Pindmaa toonitab, et kindlamast kindel on selle juures see, et oma emotsioonide eest vastutame üksnes meie ise. «Enda emotsioonidega tegeleda on võimalik ainult meil endal. Samamoodi nagu ei saa keegi teine teha sinu eest kõhulihaste või biitsepsi tugevdamise harjutusi, ei saa mitte keegi teine teha sinu eest ära tööd sinu emotsioonidega. Terapeut saab sind sellel teekonnal küll juhendada ja toetada, kuid tööd tuleb sul teha endal,» lausub ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles