4 head mõtet raamatust «Hetkede jõud»: riski, loo hetki ja pinguta

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Chip and Dan Heath raamat «Hetkede jõud» on täis veenvaid lugusid ja näiteid, mis kõrvuti teaduslike avastustega aitavad vaadata ratsionaalsest mõistusest kaugemale, et leida inimkäitumise ja veendumuste innustajad. «Otsustavad hetked kujundavad meie elu, aga me ei pea käed rüpes nende saabumist ootama. Me võime neid ise teadlikult tekitada,» usuvad autorid, vennad Chip ja Dan.

Vennad toovad välja, et pingutus mitte ei tõota edu, vaid õpetab ennast tundma. Lubab vastuseid mõnele eluliselt tähtsale ja vaevavale küsimusele: mida me tahame, mida me saame teha, kes me saame olla, mida me suudame taluda? «Pingutades loome iseendas äratundmishetki, külluslikku vaimset tervist ja heaolu. Pingutamata ei saa iial teada, mida me suudame,» sõnavad vennad ja lisavad, et kui päästevest kogu aeg seljas on, ei saagi teada, kas oskad ujuda või mitte. «Vahel tuleb päästevest seljast võtta - kui keegi on valmis kõrvalt abi ja tuge pakkuma - ning öelda: «Vaatame, mis saab».»

Siin on neli head mõtet raamatust «Hetkede jõud»​:

  • Pigem riskida, midagi proovida ja saada vastus kogemusest, mitte oma naba imetlemisest. Tegevus viib hoopis sagedamini arusaamiseni kui arusaamine tegevuseni.

  • Iseendast arusaamine tuleb aeglaselt. Üks väheseid viise seda kiirendada, ja kogeda rohkem selgushetki, on arusaamisele jõudmiseks piire laiendada.

  • Me võime olla ülendavate, äratundmist, uhkust ja ühendust loovate hetkede autorid. Just need erakordsed minutid, tunnid ja päevad annavad elule tähenduse. Nende loomine on meie kätes!

  • Vapruse hetki ei ole võimalik toota. Aga vaprust on võimalik harjutada, et kui vajalik hetk kätte jõuab, oled valmis. Vaprus pole üksnes allasurutud hirm. See on teadmine, kuidas hetkel tegutseda. Edukas vapra käitumise harjutamine vähendab hirmu ja kasvatab enesekindlust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles