Vaikne ja vapper naine, kellest on inspireeritud Diori kuulsaim parfüüm

Copy
Parfüüm Miss Dior.
Parfüüm Miss Dior. Foto: Shutterstock

«Miss Dior» on erakordne lugu vabadusest ja fašismist, ilust, armastusest ja reetmisest, ning sellest, kui jahmatav ajalugu võib peituda moe kauni klantspinna varjus.

See on lugu vaimust, kes astus ühel varasuvisel päikesepaistelisel pühapäevahommikul raamatu autori Justine Picardie ellu, ega lasknud enam lahti. «Tema nimi on Catherine Dior ja ta saabus,» kirjutab Justine, «kui uitasin La Colle Noire’i aias, mis ümbritses tema venna Christiani maalilist maja Provence’i küngaste vahel.»

Justine Picardie, «Miss Dior. Lugu moest ja vaprusest».
Justine Picardie, «Miss Dior. Lugu moest ja vaprusest». Foto: Raamat

Catherine oli oma hiljem nii kuulsaks saanud vennast kaksteist aastat noorem – Christian sündis 1905. aastal jõuka perekonna teise pojana; Catherine oli viiest lapsest noorim ja sündis 1917. aastal, just enne seda, kui ta vanim vend Raymond läks Esimesse maailmasõtta. Kuid mõtted sõjast olid tol võluval päeval La Colle Noire’is autorist kaugel. Teda oli köitnud Catherine mõistatus ja tema vaim, mida õhkus kogu sellest imekaunist majast, mille Christian Dior ostis ja renoveeris 1946. aastal loodud eduka brändi tuludest.

Ent kui Christianist sai üks maailma kuulsamaid prantslasi, siis Catherine Diori tähelepanuväärset lugu ei ole kunagi täielikult uuritud. Ta elas 1930ndate lõpus koos Christianiga Pariisis ning sõja ajal koos vennaga väikeses talus Calliani lähedal, kus nad kasvatasid köögivilja, roose ja jasmiine. Siis ühines ta vastupanuliikumisega, langes Gestaapo kätte ja saadeti Ravensbrücki naiste koonduslaagrisse.

Kes oli see vaikne, vapper ja läbi kõige raskuste püsima jäänud salapärane naine, kellest sai venna muusa ja tema esimese kollektsiooni New Look inspireerija? Raamat maalib portree saladuslikust naisest moelooja Christian Diori selja taga, kellest on väga vähe teada, aga kes mõjutas tema loomingut tohutul määral. Just temast on inspireeritud Diori kuulsaim parfüüm ja tema vormis venna nägemust naiselikkusest.

Koostöö Diori muuseumi ja pärijatega andis autorile piiramatu ligipääsu kõigile arhiividele, mille tulemuseks on värske, paljude fotodega illustreeritud sissevaade Diori maailma, ning inspireeriv lugu sellest, kuidas valust ja vaevast sündis ilu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles