Tõsilugu natside salaplaanist tappa kolm kõige tähtsamat ja valvatumat meest maailmas

Raamatuportaal
Copy
Jossif Stalin, Franklin D. Roosevelt ja Winston Churchill Teherani konverentsil.
Jossif Stalin, Franklin D. Roosevelt ja Winston Churchill Teherani konverentsil. Foto: Wikimedia Commons

Äsja ilmunud Howard Blumi «Salamõrvarite öö» on põnev tõsilugu natside võimatust missioonist ja ühest sihikindlast mehest, kes suutis väljakutse vääriline olla ja maailma katastroofist päästa.

Aastal 1943 tulevad kolm liitlasliidrit – Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill ja Jossif Stalin – esimest korda kokku, seda ülisalajasel konverentsil Teheranis. Kuid natsid on nende plaanist teada saanud ja Hitler näeb seda viimase võimalusena täieliku hävingu vältimiseks.

Howard Blum, «Salamõrvarite öö».
Howard Blum, «Salamõrvarite öö». Foto: Raamat

Kuigi sõda on kahtlemata kaotatud, usuvad sakslased, et vahest oleks lootust jõuda mõistlikemate rahutingimusteni, kui liitlasriikide eesotsas oleksid teised mehed. Seega luuakse plaan koodnimega Kaugushüpe Roosevelti, Churchilli ja Stalini mõrvamiseks. Salamõrvariteks on eriväljaõppega rühm, mida juhib «Euroopa kõige ohtlikum mees».

Kähku pannakse kokku natside erisalgad põhjaliku väljaõppega meestest, kes on varustatud eriliste relvadega. Erisalklased visatakse langevarjudega Iraani kohal alla. Neil on kuus päeva aega oma hulljulge ülesanne ellu viia, enne kui riigijuhid koju naasevad.

Natside salaplaanist kuulda saanud FDR-i turvameeskonna ülem Mike Reilly – Montana kaevanduslinnakesest pärit mees, kes nimetab end «iirlasest võmmiks, kel on muskleid rohkem kui aru» – teab hästi, et tal on vähe aega ja vigadeks pole ruumi, seega tuleb tal kahtlustest üle olla ja koostööle asuda NKVD agendiga, et päästa kolm kõige tähtsamat meest kogu maailmas.

Tagasi üles