Tarmu Kurm kirjutas romaani diskorielu tumedamast poolest

Raamatuportaal
Copy
Tarmu Kurm.
Tarmu Kurm. Foto: Koolibri

Sel nädalal saabus trükist suhtekorraldaja ja ajakirjaniku Tarmu Kurmi romaan «Tinnitus. DJ on jumal on DJ». Raamatu esitlus toimub 1. detsembril kell 17 Tartu Kaubamaja Apollos. Esitlust juhib filmistsenarist, saatejuht ja endine DJ Klaidi Klein. 

Poole sajandi eest korraldati Eestis esimesed diskod. Kaks aastakümmet hiljem sai uus diskobuum peadpööritava hoo sisse. 1990ndate alguses oli diskor direktorist mõjukam ja diktorist tuntum – sellele aitas kaasa uskumatu populaarsuse saavutanud vabariigi esimene eraraadiojaam. Raamatu peategelase Maariuse ambitsioon diskoriks saada oli toona suurem kui elu. Tookord tundus kõik võimalik. Kõik oligi võimalik.

Tarmu Kurm, «Tinnitus. DJ on jumal on DJ».
Tarmu Kurm, «Tinnitus. DJ on jumal on DJ». Foto: Raamat

Nii nagu DJ valib muusikat eri ajastustest ja sulandab need üheks tervikuks, näidatakse raamatus nii noort kui ka vana Maariust. Tänaseks päevaks on mehest elurõõm välja voolanud, ta vaevleb rusuva üksilduse, pakitseva songa, undav-kohiseva tinnituse ja muude hädade küüsis ning on löönud käega peaaegu kõigele. Kolmas tegevusliin on esitatud Maariuse isa ja ema kirjavahetusena enne peategelase sündi. Need meenutused nihutavad omakorda romaani tegevustiku nii ajalisi kui ka geograafilisi piire, jõudes muuhulgas nii Ukrainasse kui ka Kuuba saarele.

«Diskoriametit saadab tahes-tahtmata arvamus, et see pole muud kui lakkamatu pidu ja lõputu lõbu. Kui aga mikrofon vaikib ja muusika katkeb võib liikuda meeleolu hoopis teise äärmusesse. Oma esimeses raamatus «Kahe matuse vahel» keerasin tõsised asjad naljaks, nüüd tõin olemuslikult lõbusasse teemaderingi ülemeelikute pidude ja muude homeeriliste juhtumite kõrvale ka tumedama poole,» ütles autor Tarmu Kurm. «Konkreetse linna konkreetse raadiojaama konkreetsete diskorite lugu sellest raamatust ei leia, aga aga loodetavasti lugemiselamust ja äratundmisrõõmu küll.»

«Tinnitus. DJ on jumal on DJ» on Tarmu Kurmi teine raamat. Debüütteos «Kahe matuse vahel» ilmus 2022. aasta kevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles