Terminaatori laulud inspireerisid armastusromaani kirjutama

Raamatuportaal
Copy
Jaagup Kreem esinemas Terminaatori 35. sünnipäeva kontserdil Saku suurhallis.
Jaagup Kreem esinemas Terminaatori 35. sünnipäeva kontserdil Saku suurhallis. Foto: Konstantin Sednev

Lugejateni on jõudnud Heli kirjastuse avaldatud romantiline lühiromaan «Sõbrad nii ei tee», mis on eriline maiuspala ansambli Terminaatori fännidele, sest Heli Künnapas on loo jutustamiseks kasutanud just nende laule. Raamat kuulub romantiliste lühiromaanide sarja «Mõni õhtu romantikat».

Iga peatüki teema on üks Terminaatori laul ning tegevus toimub sellest tulenevalt. «See on haarav raamat, mis lihtsalt sulatab südameid,» kirjutas üks Terminaatori fänn, kes tellis raamatu juba augustis, kui algas ettetellimine. «Mitmekuuline ootamine tasus igati ära.» Praeguseks on kõik ettetellijad oma raamatud kätte saanud ning teos on jõudnud poodidesse ning ka mitmesse raamatukokku. Esimene tiraaž on juba lõppemas.

Foto: Raamat

«Sõbrad nii ei tee» peategelased Helena ja Joonas olid gümnaasiumi ajal sõbrad. Neid ühendas armastus Terminaatori laulude vastu. Ühel hetkel aga Joonas lahkus. Helena jaoks jättis see aastakümneteks hinge augu, mida ei lappinud teised suhted ega muud tegemised. 2022. aastal tähistas Terminaator oma 35. sünnipäeva suure kontserdiga. Samal ajal pidas Helena 40. sünnipäeva. Tahtmatult viib see sündmus naise taas minevikuradadele. See enese- ja armastuse leidmise lugu on samaväärselt loetav ka neile, kes kõnealustest lauludest midagi ei tea.

«Idee selline raamat kirjutada tuli mul väga ammu, sest Terminaatori laulud on minu jaoks alati mingit lugu jutustanud,» rääkis Heli Künnapas. «See lugu lihtsalt hakkas mu peas keerlema ja nii ta kirja pandud saigi.»

Raamat valmis käesoleval aastal, sest tänavu tähistas Terminaator 35. sünnipäeva kontserdiga Saku suurhallis. Künnapas soovis esiti raamatu Terminaatori sünnipäevaks välja anda, kuid taipas siis, et kõigepealt oleks vaja kontserdil ära käia. See oli hea otsus, sest raamatu peatükkide järjekord on suuresti sama, nagu Terminaatori lugude järjestus kontserdil.

Foto: Heli Künnapas

Ehkki teos on välja mõeldud ning kokkulangevused eluga juhuslikud, pidas Heli Künnapas kevadel oma 40. sünnipäeva, nii nagu raamatu peategelanegi. Kas see viitab raamatu seostele päris eluga? «Kogu lugu on ikka välja mõeldud, kuigi see kontsert ja minu sünnipäev päriselt toimusid. Alati on lihtsam kirjutada, kui võtad ette mingi enda jaoks reaalse olukorra. Kui see sobib tegelastega kokku, siis loomulikult kasutan need loos lihtsalt ära,» selgitas Künnapas.

Ühegi teise teose avaldamine pole olnud Künnapase jaoks pingelisem. «Hirmus oli mõelda, et kõik teised saavad seda lugu lugeda. Kõige suurem hirm oli Terminaatori fännide ees. Mina ju kasutasin enda arvates Jaagup Kreemi kirjutatud laule austavalt, aga kas teised samamoodi mõtlevad? Kõigil on ju Terminaatori lugudega seotud oma lood ning mälestused.»

Suur oli autori kergendus, kui fännidelt hakkas järjest ülikiitvaid hinnanguid tulema. «Mu postkast oli täis kirju inimestelt, kes mind tänasid. Paljud rääkisid ka enda lugusid. Nüüd on mul fännidelt palju mõtteid ja lugusid, mida järgmiseks raamatuks kirjutada.»

«Sõbrad nii ei tee» on saadaval nii paber- kui e-raamatuna ja huvilised leiavad selle raamatupoodidest ja raamatukogudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles