KINGISPIKKER ⟩ 10 vahvat raamatut, mida laste kingikotti pista

Foto: Pexels
Raamatuportaal
Copy

Parim kink on mõistagi raamat, eriti lapsele. Millist raamatud aga lapsed enim saada tahaksid? Siin on valik häid uusi lasteraamatuid, mis sobivad hästi nii kingikotti ja kui ka ühiseks jõulueelseks lugemiseks.

Janno Põldma, Heiki Ernits, «Leiutajateküla jõulud».
Janno Põldma, Heiki Ernits, «Leiutajateküla jõulud». Foto: Raamat

«Leiutajateküla jõulud»

Janno Põldma, Heiki Ernits

Sari «Leiutajateküla Lotte»

Kirjastus Tammerraamat

2022

Leiutajateküla on lumme mattunud. Käes on talv. Kuid ega sellepärast keegi talveunne jää. Külas käib vilgas elu edasi. Ja kohe-kohe on saabumas jõulud…

Kas teie teate, kuidas Leiutajatekülas jõule tähistatakse? Milliseid ettevalmistusi tehakse, missuguseid seiklusi ja viperdusi juhtub, kuidas kinke valmistatakse ja kas neile tuleb külla ka päris jõuluvana? Kõike seda saab raamatust teada.

***

Donald Bisset, «Kõnelusi tiigriga ja teisi jutte».
Donald Bisset, «Kõnelusi tiigriga ja teisi jutte». Foto: Raamat

«Kõnelused tiigriga ja teisi jutte»

Donald Bisset

Postimehe Kirjastus

2022

Ühel päeval kohtus autor Donald Bisset kõhna ja näljase tiigriga, kes liha ja muu säärase asemel sõi hoopis sõnu. Eriti hästi maitsesid talle muinasjutud. Autoril ei jäänudki muud üle, kui hakata tiigrile muinasjutte vestma.

Humoorika raamatu esimese osa moodustavad raamjutustuses lood «Kõnelused tiigriga», mida jätkab eraldiseisvate lugude kogumik «Teisi jutte».

Lühikesed ja ajatud lood loomadest ja inimestest, olenditest ja nähtustest vahelduvad autori enda joonistatud vaimukate illustratsioonidega. Esimest korda ilmus raamat eesti keeles 1979. aastal.

***

«Harry Potter ja tulepeeker», J.K. Rowling. Illustreerinud Jim Kay.
«Harry Potter ja tulepeeker», J.K. Rowling. Illustreerinud Jim Kay. Foto: Raamat

«Harry Potter ja tulepeeker» 

J.K. Rowling

Sari «Harry Potter»

Illustreerinud Jim Kay

Kirjastus Varrak

2022

Kui Tulepeeker valib Harry esindama Sigatüüka kooli legendaarsel Kolmevõluriturniiril, pannakse ta proovile nii võlukunstioskusi kui ka julgust nõudvates katsumustes, mis oleksid rasked isegi kõige erakordsematele võluritele. Harryle on see võistlus aga palju kurjakuulutavama jõukatsumise sissejuhatus.

Raamatu on illustreerinud Kate Greenaway medali võitja Jim Kay.

***

Irma Truupõld, «Rohelise Päikese Maa».
Irma Truupõld, «Rohelise Päikese Maa». Foto: Raamat

«Rohelise Päikese Maa»

Irma Truupõld

Illustreerinud Takinada

Postimehe Kirjastus

2022

Kas keegi on kunagi kuulnud Rohelise Päikese Maast? Ei? Ei teadnud sellest ka kaks väikest unustatud nukku Malle ja Peedu, kes kolikambris istudes igatsesid vaid üht: olla taas mõne lapse mängukaaslasteks.

Ühel maagilisel täiskuuööl ärkavad nad ellu ja võtavad jalge alla unustamatu teekonna. Suurim soov nukukeste südames on siiski taas koju oma Mari juurde jõuda.

Sada aastat tagasi kirja pandud fantaasiaküllane muinaslugu kuulub Eesti lastekirjanduse varamusse.

***

Beatrix Potter, «Peeter Pikk-kõrv. Metsalood läbi aasta».
Beatrix Potter, «Peeter Pikk-kõrv. Metsalood läbi aasta». Foto: Raamat

«Peeter Pikk-kõrv. Metsalood läbi aasta»

Beatrix Potter

Sari «Peeter Pikk-kõrv»

Kirjastus Tammerraamat

2022

Peeter Pikk-kõrv armastab oma kodumetsa, mis muutub aastaringi koos kevadvihmade, suvepäikese, sügistuulte ja talvise lumega. Jänkudel on iga ilmaga nii palju teha! Nad mängivad uute talledega, korjavad maasikaid ja keedavad moosi. Ja muidugi nad uisutavad!

See südantsoojendav raamat on Peetri seiklustest igal aastaajal ning tegevustest, mis aitavad loodust paremini mõista.

***

Andris Feldmanis, Livia Ulman, «Erik Kivisüda».
Andris Feldmanis, Livia Ulman, «Erik Kivisüda». Foto: Raamat

«Erik Kivisüda»

Andris Feldmanis, Livia Ulman

Illustreerinud Eili Lepik-Kannelmäe

Postimehe Kirjastus

2022

Erik on 11-aastane poiss, keda ei häiri mitte miski, sest tal on kivist süda. Talle ei lähe korda, et vanematel pole tema jaoks aega ja et tal pole sõpru. Aga kui ta elu päevapealt muutub ja nad uhkesse tondilossi meenutavasse majja kolivad, tunneb Erik, et tedagi võib miski häirida. Näiteks oma kummalise isaga samas majas elav Maria, kes on otsustanud Eriku pere sealt välja ajada.

Kui poiss kuuleb, et tüdrukul on selleks salaplaan välja mõeldud, lööb Erik vaenlasega kampa – tema ei unista muust kui vanasse paneelikasse tagasi kolimisest. Koos võtavad lapsed ette ohtliku merereisi ja leiavad end salapärasest maailmast, mis õõtsub needuste taktis ja kubiseb piraatidest.

Raamat põhineb Livia Ulmani ja Andris Feldmanise samanimelise lastefilmi stsenaariumil.

***

Leelo Tungal, «Jõulud tulgu!»
Leelo Tungal, «Jõulud tulgu!» Foto: Raamat

«Jõulud tulgu! Luuletusi lastele ja päkapikkudele»

Leelo Tungal

Illustreerinud Kirke Kangro

Kirjastus Rahva Raamat

2022

Armastatud lastekirjaniku Leelo Tungla uued toredad jõulusalmid. Need sobivad nii suurtele kui ka väikestele kas lihtsalt hea meeleolu loomiseks või selleks, et jõuluvanalt ikka kink kätte saada.

Jõulud tulgu rõõmsa hooga,

laulude ja muinaslooga,

piparkoogi, kringliga,

ja väikse jõuluingliga!

***

Katri Kirkkopelto, «Molli jõulud».
Katri Kirkkopelto, «Molli jõulud». Foto: Raamat

«Molli jõulud»

Katri Kirkkopelto

Illustreerinud autor

Kirjastus Helios

2022

Midagi õige kummalist on toimumas. Molli sõbrad Väike Sisu ja Pusa käituvad väga iseäralikult ja räägivad muudkui mingitest jõuludest, mis peaksid peagi saabuma. Molli ei tea, kes või mis need jõulud on, aga igal juhul tundub, et need on midagi väga kummalist.

Enne jõulude saabumist on vaja koristada, kuuske ehtida, jõululaule laulda, küpsetada krõbe pigari-pagari-piparkoogimaja, saata sõpradele jõulukaarte ja mida kõike veel. Ning lisaks tuleb olla hea ja lahke! Tasapisi hakkab Molli jõulusaladusele jälile saama ja kaunid jõulud saabuvad ka tema koju.

***

Jakob ja Wilhelm Grimm, «Kui soovid veel täitusid».
Jakob ja Wilhelm Grimm, «Kui soovid veel täitusid». Foto: Raamat

«Kui soovid veel täitusid»

Jakob ja Wilhelm Grimm

Illustreerinud Julie Völk

Kirjastus Koolibri

2022

400 lehekülge Jakob ja Wilhelm Grimmi kirja pandud aegumatuid muinaslugusid, saatjaks Julie Völki meeleolukad illustratsioonid.Ebakindlatel ja keerulistel aegadel on muinasjutud aidanud inimestel lootust ja lohutust leida. Filosoofilisemas vaates võid omaenda elus avastada püsivad mustreid või suundumusi, leida lastele loetud muinaslugudest mõtlemisainet oma probleemide lahendamiseks. Kurjus on maailmas alati olemas olnud ja õnneni on vahel väga pikk tee, aga hea on teada, et lõpuks saab headus alati võidu ja paha paraja palga.

***

Julius Oro, «Hiir rätsepaks». 
Julius Oro, «Hiir rätsepaks». Foto: Raamat

«Hiir rätsepaks»

Julius Oro

Illustreerinud Hugo Mitt

Postimehe Kirjastus

2022

Julius Oro (1901–1941) igihaljad värsid on juba mitme põlvkonna lastele armsaks saanud. Kogumiku koostas 1967. aastal kirjaniku tütar, tõlkija ja toimetaja Lembe Hiedel (1926–2004), kes valis sellesse kahe maailmasõja vahel kirja pandud ja eri väljaannetes ilmunud luuletuste paremiku.

Nende hulgas on salme, mis viisistatult on üldtuntud, ent ka selliseid, mis mitmel põhjusel taasavastamist väärivad. Lustakate ja lapsemeelsete luuletuste kaudu ulatuvad meieni värvikad killud saja aasta tagusest maailmast. Saame juurelda, kas midagi on selle aja jooksul ka imekspandavalt muutunud – või hoopistükkis samaks jäänud.

Luuletusi saadavad tuntud Eesti graafku Hugo Miti (1926–1998) originaalillustratsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles