Tatarlased annetasid rahvusraamatukogule raamatuid oma ajaloost ja kultuurist

Raamatuportaal
Copy

2. detsembril annetas Eesti tatari kogukond pidulikul sündmusel rahvusraamatukogule seitsmeköitelise ingliskeelse Tatarimaa ajaloosarja «The History of the Tatars since Ancient Times». Lisaks kingiti venekeelne «Tatari rahvusköök» ja ingliskeelne Tatarimaa atlas «Atlas Tartarica».

«Ajalugu on väga oluline osa tänasest Tatarimaa identiteedist. See on suurepärane, et tänu Eesti tatari kogukonnale jõuavad rahvusraamatukokku põhjalikud teosed tatarlaste ajaloost ja kultuurist - rahvusvähemused on meie oma Eesti inimesed, kes panustavad aktiivselt Eesti kultuuri arengusse ning loovad ühiskonnas mõistmist ja sidusust, mida ajalugu on kujundanud,» kõneles Eesti rahvusraamatukogu peadirektor Janne Andresoo, kes oli kingi eest Eesti tatari kogukonda esindavale Ida-Virumaa Tatari Kultuuri Ühingule väga tänulik.

Raamatukinget tutvustas üritusel Virumaa Tatari Kultuuri Ühingu juht Gulzalina Zehhtunova, kes ühe kingitavatest raamatutest – kokaraamatu– tõi isiklikust raamatukogust. Üritusel oli esindatud ka Soome tatari kogukond, mille juht Danis Badretdin kõneles Soome ja Eesti tatarlaste elust rahvusvähemuste suhtes tolerantsetes riikides.

Piduliku üritusel tehti väike sissevaade tatari kultuuri. Tallinna Tatari kogukonna esindaja Favzia Haudiulina luges tatari keeles fragmendi rahvusluuletaja luuletusest «Tugan Tel», millele järgnes kogukonna liikmete viisistatud ettekanne rahvuslikust teosest.

Tatarlaste üldarv maailmas on ligi 7 miljonit. Sellest kaks miljonit elab Tatarstanis ehk Tatarimaal Volga jõe keskjooksul. Tatarimaa suuruseks on 68 000 ruutkilomeetrit. Seal elab ligi 4 miljonit elanikku, kellest üle poole on tatarlased. Alates 1992. aastast kuulub Tatarimaa vabariik Venemaa Föderatsiooni koosseisu.

2021. aastal kasvasid Eesti rahvusraamatukogu kogud 18 178 uue raamatu eksemplari võrra, millest annetusena võeti arvele rohkem kui 2000 raamatut või teost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles