Ilmub Anu Kannikese ja Madle Uibo raamat «Moodsa elu õppetunnid»

Raamatuportaal
Copy
Anu Kannike, ERMi vanemteadur
Anu Kannike, ERMi vanemteadur Foto: Erakogu

Tartu linnamuuseumis peetakse teisipäeval kell 17 Anu Kannikese ja Madle Uibo raamatu «Moodsa elu õppetunnid» esitlus.

Autoritega vestleb Marge Rennit, kellega ühiselt koostati näitus «Kohustus olla moodne. Kuidas eestlasest linlane sai» sajanditagusest kodukultuurist, mis oli 2020.–2021. aastal avatud Tartu linnamuuseumis.

Anu Kannike ja Madle Uibo, «Moodsa elu õppetunnid».
Anu Kannike ja Madle Uibo, «Moodsa elu õppetunnid». Foto: Raamat

Kahekümnenda sajandi alguskümnendid olid Eestis suurte muutuste aeg. Toonaste muutuste võlu, valu, kirgi ja vastuolusid kajastavad lood toidust, kommetest, kodust, ilust, tervisest ning kehakultuurist.

Toiduharjumused ja etikett, puhtus ja ilu ning arusaamad õigest ja korralikust kodust sünnitasid esimesel iseseisvusajal elavat avalikku arutelu. Survet viisipäraselt välja näha, käituda ja tarbida avaldasid nii riik kui kodanikuühendused, aga järjest enam ka äri ning reklaam.

Nii mõnedki algul uudsed ja harjumatud maitsed, seltskondliku suhtluse vormid või kehaharjutused said ajapikku enesestmõistetavaks. Ometi püsisid visalt vana eluviisi «saarekesed» ja kihistused. Hõõrdumised moodsa elulaadiga kohanemisel peegeldasid nii sotsiaalseid kui põlvkondlikke erijooni. Uute ja vanade moraalsete tõekspidamiste põrkumine väljendus eriti selgelt naiste kuvandi ja eneseteadvuse muutumises ning sellega kaasnenud kultuurilahingutes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles