Doris Kareva koondas raamatusse valiku tänapäeva eesti armastusluulest

Raamatuportaal
Copy
Kirjanduslik kolmapäeva külaliseks on Doris Kareva.
Kirjanduslik kolmapäeva külaliseks on Doris Kareva. Foto: Mailiis Ollino

Äsja ilmus Doris Kareva koostatud luulekogumik «Armastuse planeet. 21. sajandi eesti luulet». Teosest leiab üle 450 armastusluuletuse. Kõik need on kirjutatud viimase 22 aasta jooksul eesti keeles. Enam kui 100 kodumaise autori loomingu seas on esindatud nii Jaan Kaplinski kui ka Sveta Grigorjeva, nii Leelo Tungla kui ka nublu värsid.

«kirjutada kahekümne esimesel sajandil armastusest

on erakordselt vapper

või südantlõhestavalt loll

mõtlen sinu peale

süda väriseb sees»

Jüri Kolk

Doris Kareva koostatud luulekogumik «Armastuse planeet. 21. sajandi eesti luulet».
Doris Kareva koostatud luulekogumik «Armastuse planeet. 21. sajandi eesti luulet». Foto: Raamat

Milline on armastus siin ja praegu, tänapäeva Eestis? Kareva koostatud raamatu kaante vahele on koondatud enam kui 450 luulevormis vastust sellele küsimusele. Arvuka autorkonna seas on nii noorema kui ka vanema põlvkonna luuletajaid, mehi ja naisi. Kokku moodustub sellest mitmehäälne ühendkoor, mis laseb armastusel kõlada selle rikkalikes ilmingutes ja erinevates tundetoonides. Kogumiku pealkiri on laenatud eelmisel aastal meie seast lahkunud Vahur Afanasjevi samanimeliselt luuletuselt, mille leiab ka äsja ilmunud raamatust.

««Armastuse planeet» on iseäralik tunnistäht, plahvatav pimekohting. See raamat ei sea eesmärgiks koondada kõigi aegade kauneimaid armastuslaule, kuigi välgatab neidki,» kirjutab koostaja raamatu saatesõnas. ««Armastuse planeet» kõneleb sellest, mis on õhus. Mis toimub inimeste vahel tänases maailmas, 21. sajandil.»

 8. detsembril kell 18 toimub Viru keskuse Rahva Raamatu kaupluses «Armastuse planeedi» esitlus. Armastusest, luulest ja tänapäeva maailmast vestleb Doris Karevaga üks raamatu autoritest, Elina Naan. Tšellol improviseerib Joosep Kõrvits. Esitlus on ühtlasi podcast’i Armastusest avalik salvestus.

488-leheküljelise raamatu kujunduse on loonud Angelika Schneider ja Maris Kaskmann ning selle andis välja Rahva Raamatu kirjastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles