«Ohoh, SEDA ma ABBA kohta ei teadnudki!»

Raamatuportaal
Copy
ABBA liikmed Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad ja Benny Andersson 26. mail 2022.
ABBA liikmed Bjorn Ulvaeus, Agnetha Faltskog, Anni-Frid Lyngstad ja Benny Andersson 26. mail 2022. Foto: Alberto Pezzali/AP/Scanpix

Pegasuselt on ilmunud Stany Van Wymeerschi raamat «ABBA. Austusavaldus ülimale popbändile», tähistades sellega 50 aasta möödumist bändi loomisest, aga ka ABBA taasühinemist «Voyage’i» albumiks ja kontserdiks Londonis.

ABBA on üks kõige edukamaid ja müütilisemaid bände muusikaajaloos: üle 400 miljoni müüdud albumi kogu maailmas, virtuaalne kontsertetendus «Voyage», oma muuseum ja kõrvalprojektid, nagu muusikal «Mamma Mia!» ja samanimelised filmid.

Raamat «ABBA. Austusavaldus ülimale popbändile» on kummardus imelisele Rootsi nelikule, milles räägivad ABBA loost inimesed, kes tundsid neid nii professionaalses kui ka eraelus. Informatsiooni tulvil raamatus on üle 40 haruldase intervjuu selliste inimestega nagu ABBA kostüümidisainer Owe Sandström, koreograaf Graham Tainton, mitmed ABBA muusikud ning bändi juhtfiguurid Björn Ulvaeus ja Benny Andersson. Samuti saavad sõna nii mõnedki superstaarid, kes on – mõnevõrra ootamatult – seotud ABBA-ga.

Pöörates erilist tähelepanu ABBA populaarsusele Eestis, oli autoril hea meel lisada raamatusse värske intervjuu Eesti kuuma popstaari Stefaniga, kes räägib oma soojast suhtumisest ABBA-sse.

Loe raamatust katkendit!

***

ABBA on akronüüm nelja bändiliikme nimedest, mille leiutas nende mänedžer Stig «Stikkan» Anderson. See tähendab muidugi, et Stig leiutas vaid nime. Nende lugu kõlab kui romaan. Kaks sõpra, Björn ja Benny, leidsid teineteises täiusliku muusikalise partneri pärast seda, kui nende bändid Hootenanny Singers ja Hep Stars 1966. aastal maanteel kohtusid. Peale selle armusid nad umbes samal ajal kahte ilusasse tüdrukusse, kes mõlemad olid Rootsis edukad lauljad. Üsna varsti mõistsid Björn ja Benny, et nende laulud kõlavad hoopis paremini, kui lasevad Agnethal ja Fridal võtta solisti rolli enda kanda.

ABBA edulugu arenes järk-järgult alates aastast 1972, selle eest hoolitses nende mänedžer. 1974. aastal, kui nad võitsid Brightonis Eurovisiooni lauluvõistluse, kasvas edu plahvatuslikult. Kaks paari hakkasid oma muusikaga maailma vallutama. Kuid pärast lõputuna näivat hittide ja müüduimate albumite jada sai ABBA teekond mõneks ajaks lõpu, sest 1982. aastaks olid mõlemad paarid lahutatud.

Ehkki ABBA oli ansamblina aktiivne vaid kümme aastat, võlub nende muusika üha uusi põlvkondi. Aasta 1992 oli tunnistajaks ABBA taaselustamisele: plaadifirma Universal Music andis välja nende suurimate hittide albumi «ABBA Gold». 1999. aastal esietendus Londonis rekordeid purustav muusikal «Mamma Mia!» ja 2008. aastal sai filmist «Mamma Mia!» Meryl Streepiga peaosas kõige edukam filmimuusikal üldse, millele kümme aastat hiljem järgnes köitev muusikaline järg «Mamma Mia! Siit me tuleme taas». Praeguseks on ABBA müünud peaaegu 400 miljonit plaati ja kujunenud kõigi aegade üheks edukamaks esinejaks.

Nad said kuulsaks sellega, et ütlesid 2000. aastal ära miljardist dollarist saja kontserdi eest. Aastakümneid vastasid nad eitavalt kõigile pakkumistele taas kokku tulla. Üks märkimisväärne erand oli Rootsi televisioonis üle kantud Stig Andersoni esimese laulu «Tiveds hambo» salvestamine endise mänedžeri 55. sünnipäeva auks, kuid see oli toimunud juba 1986. aastal.

Ja siis avaldati 2016. aasta oktoobris ootamatu ja lootusrikas uudis, et ABBA tuleb tagasi digitaalsel kujul. 2018. aasta aprillis väitis ABBA pressiteates: «Otsusel korraldada põnev ABBA avataride tuur oli ootamatu tulemus. Me kõik neljakesi tundsime, et pärast ligi 35 aastat oleks tore jälle jõud ühendada ja minna salvestusstuudiosse. Nii me tegimegi. Ja oli selline tunne, nagu aeg oleks peatunud ning meie olnud vahepeal vaid lühikesel puhkusel. Äärmiselt lõbus kogemus!» Kahe uue laulu, «I Still Have Faith in You» ja «Donʼt Shut Me Down» väljatulekut lükati edasi mitu korda, kuid kui suur hetk oli lõpuks 2021. aasta septembris käes, ületas see kõik ootused: teatati, et ABBA annab samal aastal välja täiesti uue albumi «Voyage» ja et kauaoodatud avataride šõu esietendub Londonis 2022. aasta mais.

Nii album «Voyage» kui ka kontserdid on olnud äärmiselt edukad nii ajakirjanduse kui ka publiku silmis, neid on saatnud vaimustatud arvustused üle kogu maailma. Londoni etendusi, mis muudavad ABBA igaveseks surematuks maagia ja tehnoloogia viimase sõnaga, on raamatu ilmumise aegse seisuga pikendatud kuni aastani 2026.

Kuid see raamat ei räägi ainult mineviku ja oleviku arvudest-faktidest. See on mõeldud austusavaldusena bändile, kes on puudutanud miljonite inimeste südameid.

Raamat kõneleb sellest, kuidas kombinatsioon neljast tõelisest andest erineva taustaga (Fridal džäss, Björnil folk, Agnethal pop- ja šlaagrimuusika ning Bennyl popp ja rokk) sulandusid kokku, et tekiks unikaalne popansambel.

Raamat on sellest, kuidas ABBA mitte ainult ei tunnetanud 1970. aastate ajavaimu, vaid neist saigi ajavaim. Ja mitte ainult oma muusikaga!

ABBA tohutu võlu on ka neid ümbritseva fantastilise meeskonna töö tulemus, sellesse kuulusid kõige professionaalsemad inimesed igast valdkonnast.

Raamat tutvustab ABBA fenomeni siseringi kuulunute silme läbi, inimeste silme läbi, kes tundsid neid nii professionaalselt kui ka eraviisiliselt.

See räägib andekatest muusikutest, kellega nad koostööd tegid. Kitarrist Janne Schafferiga elame uuesti üksikasjadeni läbi, kuidas oli nendega stuudios töötada, ta paljastab ka mõned ootamatud mõjutused nende muusikale. Clabbe af Geijerstam, ABBA helimees, räägib lugusid ringreisil olevast bändist.

Alates 1976. aastast oli kogu kunstiline külg Rune Söderqvisti turvalistes kätes. Tema leiutas ABBA logo ja kavandas albumite ümbriseid. Raamatu tegemise aegu saime Runega üsna lähedaseks, ta andis mulle heldelt nõu graafilise disaini alal, et leiaksin õige visuaalse suuna. Olen lõputult tänulik, et ta oma meisterlikkuse ja kogemustega raamatu taset tõsta aitas. Pärast Rune surma aastal 2014 tuntakse temast suurt puudust.

Kahe silma vahele ei tohi jätta ka erakordseid, ebamaiseid lavakostüüme, mille autor on multitalent Owe Sandström, kes viimastel aastatel on lõpuks pälvinud kiitust, mida ta väärib.

Mis puudutab ABBA imidžit ajakirjades, siis otsustasin keskenduda kahele rahvusvahelisele tippklassi fotograafile: Manuel Litranile ajakirjast Paris Match ja California fotograafile Brad Eltermanile. Bradi mõju selle raamatu piltide valikule on olnud väga suur. Võin uhkusega öelda, et alates ajast, mil alustasin raamatu kallal tööd, on Bradist saanud minu sõber. Mu raamatus on mitmeid Bradi suurepäraseid teedrajavaid pilte, eriti Ameerikas tehtuid. Muidugi pole ma jätnud kaasamata mõnesid ikoonilisi pilte ABBA enda fotograafidelt, nagu Lars Larsson, Anders Hanser ja Bubi Heilemann.

Jõuline Lõuna-Aafrikas sündinud Graham Tainton oli vastutav Agnetha ja Frida tantsuoskuste ja füüsilise vormi eest.

Samuti oli mul õnn intervjueerida mitmeid superstaare, kellest mõnel on ABBA-ga ootamatud sidemed − et otsida ABBA jätkuva edu salajast valemit.

Pöörates erilist tähelepanu ABBA populaarsusele Eestis, oli mul hea meel lisada raamatusse uus intervjuu teie endi väga kuuma popstaari Stefaniga, kes räägib oma soojast suhtumisest ABBA-sse. Sidet Eesti ja ABBA vahel tugevdas tribuutkontsert «Tänu Sulle, ABBA!» aastal 2022, kus laulsid Kaire Vilgats, Dagmar Oja, Rolf Roosalu ja Koit Toome. Austusavaldus ABBA-le oli ka see, kui Eurovisiooni lauluvõistluse võitja Tanel Padar ja Lenna Kuurmaa esitasid mõned aastad tagasi kontserdil pala «Waterloo».

Loodan, et teile meeldivad ka peatükid, mis keskenduvad bändi liikmete teistele muusikalistele ettevõtmistele, nagu muusikalid «Mamma Mia!», «Chess» ja «Kristina Duvemålast» ning Frida ja Agnetha soolokarjäär.

Selle raamatu kirjutamine on olnud isiklik rännak, mille vältel mul on olnud privileeg rääkida paljude erakordsete inimestega ja neid tundma õppida.

Alustasin sellest, et jätkasin mitmete artiklitega, mida olin enne meediaväljaannetele kirjutanud. Varsti arenes projekt nii kaugele, et tundsin: suudan taastada raamatulehekülgedel ABBA professionaalse karjääri ja tuua intervjuude õige valiku kaudu päevavalgele nende ääretu edu saladuse. Tänu ametliku rahvusvahelise ABBA fänniklubi toetusele on mu raamatus palju originaalseid tsitaate ABBA liikmetelt endilt ja eksklusiivseid pilte.

Ja selle Rootsi imelise neliku loo alustamiseks kannab ajatelg teid ABBA sünnist läbi kõigi aastate tänasesse päeva.

Kallis lugeja, loodan, et selle raamatu lugemine on sulle valgustav kogemus, mis toob tagasi mõned mälestused headest vanadest aegadest. Kuid loodan ka, et mõtled aeg-ajalt: «Ohoh, SEDA ma ABBA kohta ei teadnudki!», ja mõistad, et mitte «kõik pole veel öeldud ja tehtud».

Stany Van Wymeersch, Belgia, Gent, 2. september 2022

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles