Eesti Põletikulise Soolehaiguse Seltsi lasteraamat aitab lastel haigust mõista

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti Põletikulise Soolehaiguse Selts (EPSS) tutvustab uut heategevuslikku lasteraamatut «Epsik».

Detsembri esimene nädal on ülemaailmne IBD-teadlikkuse nädal. Eestis on ligi 2500 inimest, kellel on diagnoositud põletikuline soolehaigus ehk IBD. Nende seas on ka palju lapsi, kes peavad haigusega elama kogu elu. Põletikuline soolehaigus võib alata igas vanuses, kuid kõige sagedamini diagnoositakse seda teismelistel ja varajases täiskasvanueas. Põletikulise soolehaiguse sagedus on viimastel aastakümnetel laste ja noorukite hulgas ülemaailmselt sagenenud. Kõikidest põletikulise soolehaiguse juhtudest 25% algab enne 20. eluaastat. Laps võib diagnoosi saada ka beebieas. Tänapäevaste teadmiste põhjal ei ole võimalik põletikulist soolehaigust välja ravida.

Juba mõnda aega saavad põletikulise soolehaiguse diagnoosi saanud lapsed EPSSi toel endale nukumeister Moonika Põderi meisterdatud trollinuku Epsik. Vahva trollilaps toetab last uuringute ajal ja on kaisukaks voodipäevadel. EPSS maskott sündis seltsi liikmete ja kunstnik Pia Hanslepa koostöös.

Epsik ei ole tavaline nukk, tal on oma lugu ja hell hing. Tema pisikesele punnkõhule, mis aeg-ajalt valutab, joonistab Metsavana südame. Metsavana on trollimaailmas arst. Aga isegi tema ei saa Epsiku kõhuvalusid täiesti ära võtta. Epsiku loo mõtles välja EPSSi liige Kristel Lempu.

Epsiku lugu on jõudnud nüüd ka raamatusse. Seal räägib Epsik oma perest, haigusest ja trollimaailmast. Ta julgustab peresid abi otsima. Raamatut hinnaga 20 eurot saab tellida, saates soovi e-postiaadressile ibd@ibd.ee, postiga saatmisel lisandub postikulu.

Aastast 2023 peaks iga IBD diagnoosi saav laps Eesti Põletikulise Soolehaiguse Seltsi toel saama endale nii Epsiku kui tema raamatu.

EPSS on heategevuslik organisatsioon, mis tegutseb, et aidata patsientidel lahendada soolepõletikuga seonduvaid probleeme ning parendada haigete ravitingimusi ja elukvaliteeti. Eelkõige kutsub selts inimesi üles kokku saama ja üksteisele tuge pakkuma.

Lisainfot Epsiku, haiguse sümptomite ja ravivõimaluste kohta leiab Eesti patsiendiorganisatsiooni kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles