Ilmus auhinnatud ulmekirjaniku viikingisaaga

Raamatuportaal
Copy
Manfred Kalmsten.
Manfred Kalmsten. Foto: Jaana Muna

Kirjastus Fantaasia andis välja neljakordse Eesti ulmeauhinna Stalker laureaadi Manfred Kalmsteni viikingisaagade stiili jäljendava fantaasiaromaani «Täheraua saaga».

Ulmesarja Orpheuse Raamatukogu 66. raamatuna äsja ilmunud «Täheraua saaga» on karm põhjamaise hõnguga fantaasialugu kahest vennast ja nende õest, Turmavalla sohinguöö hulluses sigitatud tüdrukust, ning nende emast, kes peab südatalvises metsas pärast sünnitust langetama otsuseid, mida ükski ema kunagi langetama ei peaks. Ja mõistagi sekkuvad inimeste ellu ning toimetamistesse ka tolle veritasu, ränkrasket saatust ja purunevaid veresidemeid täis jõhkra maailma hoolimatud jumalad.

Manfred Kalmsten, «Täheraua saaga».
Manfred Kalmsten, «Täheraua saaga». Foto: Raamat

«Juba maast madalast on mind paelunud Põhjala saagad ja antiiktragöödiad,» on autor tunnistanud. Raamatusarja koostaja Raul Sulbi kinnitusel võib mõlema motiive leida ka käesolevast teosest, mis asetab karmis varakeskaegses fantaasiamaailmas vastamisi kaks venda ja nende õe. «Aga võibolla on see lugu eelkõige hoopis kahest veripunaste ruunidega taprist, mis otsivad oma õiget omanikku ning ajavad tülli vennad ja õe,» lisas Sulbi.

««Täheraua saaga» on minu aupaklik kummardus põhjala saagadele, müütidele ja muinasjuttudele,» rõhutab Kalmsten.

Raamatu stiilsed mustvalged illustratsioonid on teinud kunstnik Liis Roden, kaanepildi autoriks on kunstnik Meelis Krošetskin.

Manfred Kalmsteni pseudonüümi kasutav autor tuli kirjandusse lühijuttudega 2012. aastal, tema auhinnatud debüütkogumik «Raske vihm» ilmus aastal 2020. Tunnustust jagus ka möödunud aastal Orpheuse Raamatukogus ilmavalgust näinud jutukogule «Kaarnalaul», mis kirjeldas võimuka Aekadioni impeeriumi hävingut ja selle tragöödiani viinud peategelaste isiklikke ambitsioone.

Viimasest viiest aastast neljal on Kalmsten pälvinud oma lühiproosaga Eesti ulmeauhinna Stalker (2018, 2020, 2021, 2022). Novembrist 2022 on Manfred Kalmsten ka Eesti Kirjanike Liidu liige.

Orpheuse Raamatukogu on aastast 2011 ilmuv kirjastuse Fantaasia pehmekaaneline ulmesari, mis avaldab nii aegumatut ulmeklassikat (Isaac Asimov, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, vennad Strugatskid), meil vähem tuntud krestomaatilisi autoreid (Brain Aldiss, Joe Haldeman, Fritz Leiber) kui ka uusimat ja novaatorlikku nüüdisulmet (Aliette de Bodard, Alastair Reynolds, Charles Stross). Sarja koostab ulmeasjatundja Raul Sulbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles