Viis vahvat jõuluraamatut, mis aitavad pühadetunnet luua

Foto: Shutterstock
Jaanika Palm
, Eesti Lastekirjanduse Keskus
Copy

Jõuluaeg on peagi käes. Langev lumi ja külmakraadid, kodus hõljuv piparkoogilõhn ja jõulutuled toovad küll pühadetunde lähemale, kuid päris jõulumeeleolu saabub ikka alles pärast mõne jõuluraamatu lugemist. Õnneks on viimasel ajal raamatupoodidesse jõudnud üsna mitmed teoseid, mis aitavad pühadetundesse sisse elada. Oma lemmiku leiavad värskete jõuluraamatute seast nii päris pisikesed mudilased kui suuremad lapsed. Üht-teist on neil raamatuil aga täiskasvanuilegi õpetada.

Colas Gutman, «Häid jõule, Kirbu-Krants!».
Colas Gutman, «Häid jõule, Kirbu-Krants!». Foto: Raamat

«Häid jõule, Kirbu-Krants!»

Colas Gutman

Illustreerinud Marc Boutavant

Tõlkinud Indrek Koff

Kirjastus Draakon & Kuu

2022

Kirbu-Krants ja Kilu-Kiisu elavad prügikastis, kuid pühasid igatsevad ka nemad. Pikisilmi ootavad nad jõulukutsu saabumist. Eelmisel aastal said nad jõuluks ilma ratasteta tõukeratta ja ilma üdita kondi. Seekord loodavad loomaksed saada veel paremaid kingitusi – Kilu-Kiisu soovib saada rattapumpa, millega end uuesti täis pumbata, Kirbu-Krants aga kirbuvastast kaelarihma ja peekonimaitselisi krõbinaid. Näis, kas nende soovid täituvad.

Kirbu-Krantsi sarjas on ilmunud ka raamatud «Kirbu-Krants», «Kirbu-Krants läheb kooli» (mõlemad 2022).

***

Leelo Tungal, «Jõulud tulgu!».
Leelo Tungal, «Jõulud tulgu!». Foto: Raamat

«Jõulud tulgu!»

Leelo Tungal 

Illustreerinud Kirke Kangro

Kirjastus Rahva Raamat

2022

Lumememmed ja jõuluvanad, piparkoogid ja jõulukingid, põhjapõdrad ja päkapikud – kõigist neist pajatab Leelo Tungal oma värskes jõululuuletuste kogus.

Kuigi teemad ja tegelased on klassikalised, on neil värssidel siiski vägagi praeguse hetke mekk juures. Õnneks aga üks asi on jäänud samaks – luuletaja lustlik meel ja lapselikkuse tabamine.

***

Katri Kirkkopelto, «Molli jõulud».
Katri Kirkkopelto, «Molli jõulud». Foto: Raamat

«Molli jõulud»

Katri Kirkkopelto 

Illustreerinud autor

Tõlkinud Triin Aimla-Laid

Kirjastus Helios

2022

Esimesel detsembril sajab maha kohev-kohev lumi. Mollile meeldiks väga selles möllata. Ta kutsub oma sõpru Sisu ja Pusa endaga lumetöödele appi, kuid sõpradel pole aega. Jõulud tulevad, ütlevad nad ja tormavad oma askelduste juurde. Molli ei tea, kes need jõulud on, aga Sisu ja Pusa vihjetest saab ta teada, et jõulude tulekuks peab koristama, jõululaule laulma, jõulutuled üles seadma ja veel muudki tegema. Jõulud on üks igavesti nõudlik külaline, arvab Molli.

Molli-sarjas on varem ilmunud «Molli» (2014, 2016, 2022), «Molli ja isevärki olevus» (2019), «Molli ja maailma äär» (2020), «Molli ja salapärane Pusa» (2022).

***

Janno Põldma, Heiki Ernits, «Leiutajateküla jõulud».
Janno Põldma, Heiki Ernits, «Leiutajateküla jõulud». Foto: Raamat

«Leiutajateküla jõulud»

Janno Põldma 

Illustreerinud Heiki Ernits

Kirjastus Tammerraamat

2022

Kunagi ammu-ammu oli Leiutajatekülas erakordselt külm talv, mistõttu asuti üksteisele usinalt appi ja kingiti sooje esemeid. Sokid, kindad ja sallid, kampsunid ja karupüksid, aga ka teed ja moosid leidsid uusi omanikke. Vastastikune kinkimine hakkas Leiutajateküla rahvale hirmsal kombel meeldima, nii et seda asuti tegema kohe iga päev. Kui siis pääsuke lõunamaalt Leiutajatekülla saabus ja ütles, et mujal maailmas on komme seda ühel päeval aastas teha, leidsid külaelanikud selle mõtte igati elluviimist väärt olevat. Nüüd, kui Leiutajakülla taas jõulud saabumas, on külarahvas vägagi elevil. Mis sa arvad, kuidas Lotte ja Roosi, kärbes Jaak ja kass Mati, siga Helmi, jänes Adalbert ja tema poeg Albert jõule tähistavad?

***

Heidi Viherjuuri, «Hilja ja operatsioon Jõuluime».
Heidi Viherjuuri, «Hilja ja operatsioon Jõuluime». Foto: Raamat

«Hilja ja operatsioon Jõuluime»

Heidi Viherjuuri 

Illustreerinud Nadja Sarell

Tõlkinud Helena Lemendik

Kirjastus Eesti Raamat

2022

Hilja ja tema väike õde Taimi ootavad kannatamatult jõule. Suur õde Vilma, kes on terve sügise miskipärast eriti pahur olnud, arvab aga, et jõulud on lihtsalt limpsifirma reklaamikampaania. See ajab Taimi ärevile. Kui õde Hiljale oma muret kurdab, tahab tüdruk iga hinna eest tõestada, et jõulud pole väljamõeldis või reklaamitrikk, vaid päris ja ehtsad.

Lustakas ja liigutavas Hilja-sarjas on varem ilmunud «Hilja ja rohelise maja suvi» (2021).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles