Ilmus Eesti esimene beatbox'i õpik

Raamatuportaal
Copy
Fred Rõigas.
Fred Rõigas. Foto: Erakogu

Muusik Fred Rõigas andis välja õpiku «Õpime beatboxi», mille abil on võimalik õppida rütme, muusikastiile, beatbox'i ajalugu ja rütmipille.

Beatbox ehk suuga trummirütmide ja muude helide jäljendamise kunst on uueks põnevaks võimaluseks rütmide- ja muusikastiilide õppimisel. Läbi beatbox'i on võimalik õppida noodikirja, rütmivältuseid, muusikastiile ja erinevate löökpillide jäljendamist. 

Õpik sisaldab beatbox'i ajalugu, mõisteid ja muusikastiilide rütmimustreid nagu näiteks: hiphop, drum & bass, rock, disko, funk, samba, bossanoova jne. Edasijõudnud saavad õppida multovokalismi ning imiteerima ladina-ameerika muusikastiile ja rütmipille.

Raamatuga tulevad autori sõnul kaasa 112 helifaili ja 25 õppevideot, mida on võimalik läbi nutiseadme QR-koodiga kiirelt kuulata ja vaadata. Õppida saab beatboxi nii noodi kui ka kuulmise kaudu.

Mis on beatbox?

Fred Rõigas, «Õpime beatboxi».
Fred Rõigas, «Õpime beatboxi». Foto: Raamat

Beatbox on hiphop kultuuri 5. element. Suuga rütmide tegemine on kogunud populaarsust üle maailma. Raamatu autor Fred Rõigas, kes kuulub vvokalansamblisse Greip, on võtnud kasutusele beatbox'i kui õppevahendi, millega on võimalik õpetada keerulisi ja lahedaid rütme. See on maailm, kus iga heli on unikaalne nii nagu iga inimene. Beatbox'i on võimalik teha kus igane, selleks pole vaja midagi muud kui suud. 

«Alustasin beatbox'i uurimisega Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemias juba 2007. aastal, kui kirjutasin vastavateemalise magistritöö. Aastatega oli kogunenud veel sahtlisse palju ägedaid noodistatud rütme, mis ootasid kaante vahele saamist,» sõnab autor. «Nüüd sai see raamat tänu hooandja.ee ja heade hooandjate abile valmis.»

«Ise olen kasutanud beatbox'i nii muusikaõpetuses, ansambel Greip omaloomingus kui ka lavadel esinedes. Täna õpetan ma beatbox'i lasteaias 3-7aastastele lastele. Pärast aasta kestnud õpet olen märganud lastes edusamme meetrumi ja tempo hoidmisel ning loomulikult lahedaid rütmimustreid, mida lapsed oskavad juba teha. Logopeedi sõnul on paranenud ka kõne areng,» rääkis Rõigas.

Rõigase teekond beatbox'ini

«2004. aasta Jõulujazz tõi Eestisse USA vokaalseksteti M-Pact, millest inspireerituna panin kokku 2006. aastal ansambli Greip. Juba esimesest päevast peale teadsin, et selles ansamblis peab olema beatbox, siis veel teadmata, mis see päris täpselt on,» meenutab autor.

«2008. aastal kirjutasin EMTA-s magistritöö teemal «Beatbox - Mis see on?», kus uurisin selle valdkonna ajalugu, kasutusalasid ning olemasolevaid õppematerjale. Alates 2016. aastast olen teinud koolitusi nii noortele kui ka täiskasvanutele, sealhulgas praegustele ja tulevastele muusikaõpetajatele. Täna kasutan beatboxi nii muusikatundides kui ka loomingus. Beatbox on elustiil!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles