LUGEMISSOOVITUS ⟩ Põnev ja ühesmõtlusega loetav raamat, mida raske käest panna

Raamatuportaal
Copy
Seafarm. Pilt on illustreeriv.
Seafarm. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rahvusraamatukogu kultuurinõunik Karl Martin Sinijärv soovitab lugeda Kristoffer Hatteland Endreseni raamatut «Natuke meie moodi».

Siga on söömise loom. Paljukest teame tast, vennaihu andijast? Jõulu eel sobiks eestlasel sigadest natuke rohkem aimu saada küll.

Kristoffer Hatteland Endresen, «Natuke meie moodi».
Kristoffer Hatteland Endresen, «Natuke meie moodi». Foto: Raamat

Möödas on ajad, mil igal eestikeelsel inimesel oli mõni maavanaema või hõimlane, kes tegeles põllupidamisega, kelle juures sai käia marju korjamas ja peenraid rohimas, õigel aastaajal aga saabusid kartulikotid ja singikäntsakad ka linnainimese lauale. Vähesed on seatappu näinud – ja ega enam tohigi suvalise kuuri all kesikule kuvaldaga kolpa kopsata ning verd päevinäinud plekkvanni soristada. See on hea. Ja mitte nii väga.

Norralane Endersen võttis kätte ja läks ühte oma kodumaa tüüpilisse seatallu tööle. Et näha ühe söögisea elukaart sündimisest surmani ja selles tööd tehes kaasa lüüa. Enderseni üllatas, et ta kodumaakonnas olla rohkem sigu kui inimesi, aga sigu pole üldse näha. Hakanud siis asja uurima. Tulemus on põnev ja ühesmõtlusega loetav raamat, mida raske käest panna.

Ei, siin ei ole lihatoitlaste ülbamist ega loomahullude diktaati. Neutraalne ja asjalik jutustus, kus igapäevapildid maitsva roa igapäevsest kasvatamisest vahelduvad sissevaadetega sea kui säherduse ajalukku. Seda nii looduslooliseis kui kultuuriloolisis vaatevinkleis. Psühholoogia, füsioloogia, gastroloogia ja –noomia, religioon, tavandivägi… Sea ja inimese suhe on põhjalikult ette võetud. Seksuaalsuhetest seljakarbonaadini, Endersen ei halasta. Ega lähe ka ühestki otsast peast segaseks. Normaalne lähenemine, niimoodi tulebki keerulistest teemadest kõnelda ja kirjutada.

Endersen paneb kohe alguses paika, et üldiselt jagunevad noil teemadel sõna võtjad idealistideks ja ignorantideks. Tal õnnestus kirjutada raamat, mis mu meelest targendab mõlemaid. Lähen lõikan nüüd viilu külma seapraadi ja mälun mõtiskellen – maitsvam kui eile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles