KINGISPIKKER ⟩ Raamatusoovitused naistele, kes talvepuhkuse ajal mõnuga lugeda tahavad

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

Raske on teha kinki inimesele, keda hästi ei tunne. Siiski on raamat üks kõige paremaid kingitusi, mis pakub elamusi ja on ka üsna mõistliku hinnaga. Siin on valik raamatuid, mis võiksid sobida jõulukingituseks lugemishuvilisele naisele.

Delia Owens, «Kus laulavad langustid».
Delia Owens, «Kus laulavad langustid». Foto: Raamat

«Kus laulavad langustid»

Delia Owens

Aastaid on jutud Paduratüdrukust kummitanud Barkley Cove’i, vaikse Põhja-Carolina rannikulinnakese elanikke. Kui 1969. aastal leitakse paduralt nägusa Chase Andrewsi surnukeha, kahtlustavad kohalikud kohe Kya Clarki – Paduratüdrukut.

Aga Kyat tunnevad vähesed. Tundlik ja intelligentne tüdruk on elanud aastaid üksinda padural, mida ta oma koduks nimetab, leidnud sõpru kajakate hulgast ja õppetunde liivateradest. Elus vaid ühe päeva kooliharidust saanud tüdruk on sündinud loodusteadlane, kes õpib maailma tegelikke reegleid maalt endalt. Kuni jõuab kätte aeg, mil Kya hakkab tundma igatsust puudutuste ja armastuse järele, ning kui tema metsik ilu võlub ära kaks linnakese noormeest, avab Kya end uuele elule – kuni sünnib mõeldamatu.

Romaan «Kus laulavad langustid» on erakordselt peen ood loodusele, habras täiskasvanuks saamise lugu ja painav mõrvamüsteerium. Delia Owensi mõtlemapanev, elutark ja sügavalt liigutav romaan tuletab meile meelde, et meid jääb alatiseks saatma see laps, kes me kord olime. «Kus laulavad langustid» on ilmumisest alates olnud New York Timesi raamatumüügi edetabeli tipus.

***

Reet Hiiemäe ja Mare Kõiva, «Maarjahein ja imevesi».
Reet Hiiemäe ja Mare Kõiva, «Maarjahein ja imevesi». Foto: Raamat

«Maarjahein ja imevesi. Pärimuslikud naiste rituaalid Eestis»

Reet Hiiemäe, Mare Kõiva

Meie esiemade elu oli tulvil rituaale. Need olid kombed, mida pärandati põlvest põlve ja mida leidus pea igas eluvaldkonnas, ning need olid tihedalt seotud naise rolliga peres ja ühiskonnas. Folkloristid Reet Hiiemäe ja Mare Kõiva tutvustavad erinevaid naise eluga seotud rituaale: olulisemate eluetappide juurde kuuluvad kombed, aastaringiga seotud tavad, tervise-, kaitse- ja ilurituaalid.

Eraldi peatükid räägivad ravitsejatest ja nõiaprotsessidest. Eelkõige tulevad raamatus jutuks siinmail naiste elu saatnud pärimuslikud kombed, kuid autorid heidavad pilgu ka nüüdisaja naiste rituaalimaailma. Naiste kogemusi aitab raamatus nähtavaks muuta rikkalik valik allikaid alates vanimatest kättesaadavatest dokumentidest, 19. sajandi ja 20. sajandi esimese poole käsikirjadest kuni lähiminevikus talletatud kogemuslugudeni.

Mõlemad autorid on viljakad teadlased. Reet Hiiemäe lemmikvaldkonnaks on pärimuslikud kaitseviisid ja vastavad kogemuslood, ta on avaldanud neil teemadel mitmeid raamatuid. Mare Kõiva on enam keskendunud loitsude ja rahvaarstide uurimisele.

***

«Kokteilitame Brigittega - džinn»
«Kokteilitame Brigittega - džinn» Foto: Raamat

«Kokteilitame Brigittega - džinn»

Kristo Tomingas, Heinar Õispuu, Brigitte Susanne Hunt

Raamatust leiad 40 hõrgutavat kokteiliretsepti koos piltide ja juhistega ning saad rohkem infot, mis see suur eestlaste lemmik, džinn, üldse on.

Raamat annab ülevaate džinnist, ühest maailma populaarsemast alkohoolsest joogist. Lisaks leiad kaante vahelt põnevad kokteiliretseptid koos Brigitte Susanne Hundi vürtsikate kommentaaridega. Nautida koos džinnikokteiliga!

Muuhulgas saab raamatust teada, mis on džinn; mitut tüüpi džinne toodetakse ja mis on nende erinevus; kes või mis on džinni eelkäija; millal ja kus sai džinn alguse. Teada saab ka kaugemast džinni ajaloost ja palju muud põnevat.

***

Toko-pa Turner, «Kuuluvus. Mõelda end tagasi koju».
Toko-pa Turner, «Kuuluvus. Mõelda end tagasi koju». Foto: Raamat

«Kuuluvus. Mõelda end tagasi koju»

Toko-pa Turner

Elame maailmas, kus suhtlemist ja infot on rohkem kui kunagi varem, aga ometi tunneme end sageli üksikuna, oma kindla kohata, võõrandununa endast, teistest inimestest ja loodusest. Kuuluvustunde puudumine on meie ajastu üks sügavamaid valukohti. See võib end väljendada mustmiljonil viisil: suutmatuses leida oma kogukonda või sobivat tööd, pidevas ärevuses ja kahtlemises oma väärtuses.

Kui enamasti arvatakse, et kuuluvustunnet saab pakkuda midagi meist väljapool, nagu õige inimene, tegevus või koht, siis Kanada kirjanik Toko-Pa Turner pakub välja, et see on seotud hoopis teatud oskuste ja hoiakutega, mille oleme inimkonnana unustanud.

Raamatus «Kuuluvus. Mõelda end tagasi koju» uurib Turner meie võõrandumise päritolu, seda, kuidas eemalejäetuse tunne mõjutab meie valikuid nii üksikisiku kui ka kultuurina, ja milliste oskuste harjutamise abil saame taas oma koha selles maailmas üles leida.

***

«Metsapoole maitsed - taimed ja toit».
«Metsapoole maitsed - taimed ja toit». Foto: Raamat

«Metsapoole maitsed - Taimed ja toit»

Hele-Mai Alamaa, Maret Allikas, Margit Välja

Raamat annab ülevaate Eesti metsikutest toidutaimedest. See on poeetiline retk läbi taimemandalate kuni praktiliste koduste retseptideni. Toitudeni, kus jõudu ja ilu annavad meie oma kaunis loodus, mets ja mereäär. Raamat millest on lihtne inspireeruda, meelde tuletada vana ja õppida uut.

Kolm metsapoole graatsiat on oma teadmised kaante vahele valanud. Maret Allikas on taimetark, kes avab keha ja meelekosutust läbi metsataimede. Margit Välja, jumaliku anniga köögikunstnik, puistab lahkelt lilleilu ja seab maitsed ritta. Hele-Mai Alamaa, tavaelus toiduterapeut ja värvilemb, kes kogu selle eluilu pildile on püüdnud. 

Teos valiti tänavu ka aasta kokaraamatuks.

***

Arthur Golden, «Geiša memuaarid».
Arthur Golden, «Geiša memuaarid». Foto: Raamat

«Geiša memuaarid»

Arthur Golden

Raamat «Geiša memuaarid» viib meid kadunud maailma, teise maailmasõja eelsesse ja järgsesse Jaapanisse, kus õitses geišade kultuur.

Romaani peategelane on Nitta Sayuri, kelle vaene kalurist isa väikese lapsena maha müüb. Nutikas ja võluvate silmadega tüdruk koolitatakse geišaks, rikaste meeste meelelahutajaks, kelle elu ja väärtus sõltub sellest, kui osavalt suudab ta tantsida ja pilli mängida, aga ka sellest, kui hästi tunneb ta inimesi ja nende varjatud külgi.

Köitva ajaloolise armastusloo autor on Harvardi ülikoolis Jaapani kunstiajalugu õppinud ja hiljem Jaapanis elanud Arthur Golden (s 1956).

***

Kristiina Ehin, «Janu on kõikidel kaks».
Kristiina Ehin, «Janu on kõikidel kaks». Foto: Raamat

«Janu on kõikidel kaks»

Kristiina Ehin

Kristiina Ehini kümnes luulekogu räägib hingerahu otsimisest ja armastuse hoidmisest keset viirusi ja sõjasõnumeid.

Kultuur, religioon, psühholoogia ja mütoloogia ulatavad otsijale käe, kuid kelle poole hoida ning kellel üldse on võimu meid välja sikutada sellest korduma kippuvate ajamustrite keerisest?

Autori uusim sürrealistlike elamentidega lüürika kutsub lugejat Ajajõe kaldale veepeegeldustest iseennast, oma rahvast ja värsket kokkukuuluvustunnet otsima.

Luulekogu on järg Kristiina Ehini üheksandale luulekogule «Janu on kõikidel üks».

***

Ilona Karula, «Hingesõnumid. 365 sõnumit hingele».
Ilona Karula, «Hingesõnumid. 365 sõnumit hingele». Foto: Raamat

«Hingesõnumid. 365 sõnumit hingele»

Ilona Karula

See on raamat, mille võid tunde järgi suvalisel hetkel juhusliku koha pealt lahti võtta, et hakata järge hoidmata seda lugema. Kasvõi tagantpoolt ettepoole, hoopis keskelt, või ühelt ja teiselt poolt mõlemast otsast vaheldumisi korraga.

Raamat «Hingesõnumid» sisaldab 365 sõnumit igaks päevaks, olles sinu hingele omal moel justkui maagilise funktsiooniga kaaslane.

Üks viis, kuidas raamatut kasutada, on pista sõrm suvalise koha pealt raamatu vahele ning valida peatüki kaupa endale päevasõnum või vastus küsimusele, mille kohta sinu hing soovib kinnitust või vihjet saada. Seetõttu täidavad hingesõnumid suurepäraselt ka afirmatsioonikaartide rolli, sest raamat töötab kui alateadvuse peegeldaja, mis toob nähtavale kasutaja hetkeseisundi.

«Hingesõnumid» sobivad hästi ka lihtsalt lugemiseks, mõtisklemiseks, ajaviiteks, lõbutsemiseks, edasi kinkimiseks, sest see on meie kõigi elu situatsioonikoomikat, läbielamisi ja sündmusi täis.

***

Pat Barker, «Tüdrukute vaikimine».
Pat Barker, «Tüdrukute vaikimine». Foto: Raamat

«Tüdrukute vaikimine»

Pat Barker

«Suur Achilleus. Hiilgav Achilleus,

särav Achilleus, jumalik Achilleus ...

Küll alles kuhjatakse epiteete.

Meie ei kasutanud ühtegi neist;

kutsusime teda lihunikuks.»

Kui Briseisi linn kreeklaste kätte langeb, puruneb tema senine elu. Kuningannast saab vang, vabast naisest ori, kes antakse saagiks jumalikule sõjamehele Achilleusele. Ning ta pole ainus: nii tolsamal kui ka teistel pika ja kibeda sõja päevil rapsatakse lugematuid naisi kodust ja jagatakse võitlejatele vaevapalgaks.

Kistes Trooja sõja suurejoonelise draama lahti harjumuspärasest mehekesksest pilgust, püüab «Tüdrukute vaikimine» tuua lagedale teist, naiste lugu, kaardistades omaaegse kuninganna teekonda läbi ajalookaose, kus ta püüdleb vabaduse ja õiguse poole olla omaenda loo autor.

***

Lia Virkus, «Nostalgilised toidud».
Lia Virkus, «Nostalgilised toidud». Foto: Raamat

«Nostalgilised toidud»

Lia Virkus

«Minu jaoks on 1970.–1980. aastad soojade mälestuste aeg. Mul oli ilus lapsepõlv ja loomulikult on ka meenutused sama helged. Tolle aja toidud – kasukas, sült, täidetud munad, singirullid, pasteet, pikkpoiss, ühepajatoit – need on road, mida kõik armastavad. Ka magustoidud pole vähem ahvatlevad: lumepallisupp, virsikutarretis, saiavorm, pontšikud, Napoleoni tort, kräsupea ja veel palju head,» kirjeldab autor üle 80 nostalgistilt retsepti, mis on raamatusse kogutud. «Nüüd, kus raamat on valmis, pean tõdema, et selle tegemine oli tore teekond lapsepõlvemaale. Kõik toidud-küpsetised maitsesid nii tuttavalt ja nii hästi!» 

Lia Virkuse sõnul jäävad need lihtsad kodused maitsed meiega alatiseks ja olgu see kokaraamat omamoodi meeldetuletuseks, et vanad head road taas kodudes aukohale seada.

***

Lily King, «Kirjanikud ja armastajad».
Lily King, «Kirjanikud ja armastajad». Foto: Raamat

«Kirjanikud ja armastajad»

Lily King

31aastane Casey Peabody ei tea, kuidas eluga edasi minna. Hiljaaegu lõppenud armusuhe ja ema ootamatu surm on tema hinge jätnud tuikava tühimiku. Kunagise golfitalendi postkasti saabuvad nüüd peamiselt võlateated – üks ähvardavam kui teine. Casey tuleb ettekandjatööga hädavaevu ots otsaga välja ja üürib kitsukest hallituslõhnalist garaažituba. Seal ootab teda aga viimane allesjäänud pidepunkt ja trööst: kuue aasta eest alustatud romaan, mille kallal kirjanduslike ambitsioonidega naine unetundide arvel töötab. Ja siis leiab Casey end ühtäkki veel armukolmnurgast, mis ähvardab ta lõplikult tasakaalust välja viia.

Lily Kingi «Kirjanikud ja armastajad» on südamlik, intelligentne, humoorikas ja unustamatu lugu armastusest, loovusest, eneseleidmisest ning sellest hirmuäratavast, ent võimalusterohkest hetkest elus, kui üks ajajärk on lõppemas ja teine algamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles