Viis toredat fakti armastatud Astrid Lindgreni kohta (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Astrid Lindgreni teemapark Rootsis, Vimmerbys
Astrid Lindgreni teemapark Rootsis, Vimmerbys Foto: Shutterstock

Kes meist ei teaks maailma tugevaimat tüdrukut Pipi Pikksukka, Karlssoni lihapalle või Bullerby laste poeskäike? Kes poleks nutnud Lõvisüdame vendade raamatut lugedes või unistanud, et oleks sündinud nii ägedate seikluste keskele nagu röövlitütar Ronja? 

Astrid Lindgreni teosed saadavad mitme põlvkonna lapsi nii praegu kui loodetavasti ka tulevikus. Me teame tema raamatute helgust läbi ülisoojade kirjelduste ning liigutavate seikade. Lindgren oskab võluda nii pisipõnne kui täiskasvanuid, tema teostesse pole keeruline armuda. 

Aga kirjaniku enda kohta teame pigem vähe. Toome teieni mõned faktid selle võimsa loovnaise elust. 

1. Astridi esimene teos avaldati, kui tüdruk oli vaid 13-aastane. Tema looke võitis kohaliku ajalehe korraldatud konkursi ning auhinnaks ilmus võidulugu kogu Rootsimaa lugejatele. 

2.  Lindgren oli kahe lapse ema – tal oli poeg Lasse ja tütar Karin. Tihti oli neid kolme näha mänguväljakutel mürgeldamas. Astrid Lindgren ei olnud nagu teised emad. Talle meeldis vähemalt sama palju mängida ning ta hüppas, ronis ja kiikus sama entusiastlikult kui lapsed. Ta oli ka täiesti teadlik täiskasvanud inimeste võimupositsioonist ja jälgis kõikjal enda ümber, kuidas lapsi kiusati ja rõhuti.

3. Aastatel 1945–1970 töötas Lindgren Rabén & Sjögreni kirjastuses lasteraamatute toimetajana. Ta oli väsimatu lastekirjanduse eestkõneleja. Kui tema kirjastus jagas toetusi seni vaid täiskasvanute raamatute autoritele, nõudis ta, et sama au antaks ka lasteraamatute autoritele. Astrid Lindgreni nimeline auhind anti esimest korda välja 1967. aastal ja see traditsioon jätkub igal aastal siiani. 

4. 1988. aastal nimetati üks asteroid tema auks nimega Lindgren 3240. Ta ise heitis nalja, et tema eesnimi tuleks ära muuta ja nimetada see Astridi asemel Asteroidiks. 

Järgmine astroloogiline au saabus siis, kui Rootsi minisatelliit sai nimeks Astrid-1 ja selle instrumendid nimetati Lindgreni kuulsamate tegelaste järgi.

5. Aastal 2014 andis Rootsi Pank välja 20-kroonise pangatähe, millel on kujutatud Astrid Lindgreni. Saksamaa andis tema auks välja postmargi, millel on roos ja lõbustuspark, mis tähistavad tema raamatuid ja kirjanduslikku karjääri.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles