Rahvusraamatukogu alustab uuest aastast hoiu ja pimedate raamatukogu teenuste osutamist

Raamatuportaal
Copy
Foto: Shutterstock

1. jaanuarist 2023 hakkab Eesti Rahvusraamatukogu osutama hoiuraamatukogu ja pimedate raamatukogu teenuseid. Asutuste ühinemine ei too esialgu muutusi senistes teenustes, kuid tulevikus muutuvad need mugavamaks ja kasutajasõbralikumaks.

«Kõik hoiu- ja pimedate raamatukogu teenused jäävad alles ning esialgu ei ole teenustes midagi muutunud,» kõneles Eesti rahvusraamatukogu teenuste juht Kristel Veimann, kelle sõnul jäävad raamatukogud tegutsema seni kasutusel olnud ruumidesseSuur Sõjamäe 44b aadressil.

Eesti Hoiuraamatukogu ja Eesti Pimedate Raamatukogu ülesanded pandi Eesti Rahvusraamatukogule 2022. aasta 6. juulil vastuvõetud Eesti Rahvusraamatukogu seaduse ja autoriõiguse seaduse muutmise seadusega.

Rahvusraamatukogu uuteks ülesanneteks saavad üleriigilise vähekasutatavate võõrkeelsete trükiste hoiukogu moodustamine ja kättesaadavaks tegemine ning väljaannete vahetuskogusse vastuvõtmine ja vahendamine. Samuti tuleb rahvusraamatukogul tagada ligipääs kirjandusele erivajadustega inimestele ning komplekteerida, säilitada ja kättesaadavaks teha nägemispuudega inimeste tegevust, rehabilitatsiooni ja õpetamist käsitlevad trükitud väljaanded.

Rahvusraamatukogu edasised tegevused mõlema raamatukogu seniste teenuste arendamisel lähtuvad seadusest, mis näeb ette ligipääsetavuse ja kättesaadavuse parandamist kirjandusele ja teavikutele nii füüsiliselt kui digitaalselt.

Hoiuraamatukogu tegevus eraldiseisva riigiasutusena lõpetatakse ning tulevikus kolitakse hoiuraamatukogu hoiu- ja vahetuskogu kavandatavasse pärandihoidlasse. Pimedate raamatukogu teenuseid hakatakse osutama rekonstrueeritud rahvusraamatukogu ruumides Tõnismäel.

Rekonstrueerimistööd kestavad 2025. aastani ning teenuste avamist planeeritakse 2026. aasta algusesse.  Rekonstrueerimise kohta saab ülevaate SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles