Tuntud kirjanikelt varastati üle tuhande käsikirja

Raamatuportaal
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kirjastusi on raputanud suur üllatus, sest Itaalia mees Filippo Bernardini tunnistas üles üle tuhande käsikirja varastamise, millest paljud olid kirjutatud ülemaailmselt tuntud autorite poolt. Mees kasutas pettuse läbiviimiseks mainekate kirjastuste töötajate nimesid, veendes seeläbi kirjanikke endale oma avaldamata töid saatma, vahendab BBC.

Eelmisel aastal FBI poolt kinni võetud mees lahendab kadunud käsikirjade müsteeriumi, mis tekitas kirjanike hulgas segadust juba aastaid. Ohvrite hulka kuuluvad ka Eestis tuntud kirjanikud Margaret Atwood, Ian McEwan ja Sally Rooney.

Suure pettuse läbi viinud mees ei olnud selles valdkonnas võõras ja kasutas teadmisi, mida ta oli kogunud Londonis suures kirjastuses töötades. Siiski jääb ohvritele ja ka kuriteo uurijatele segaseks mehe motiiv, sest kogutud käsikirju ei lekitatud internetti ning ta ei soovinud autoritelt ka midagi välja pressida.

Nii kirjanike agendid, raamatute toimetajad kui ka kirjandusauhindade žüriid langesid osava kelmi ohvriteks ametliku välimusega e-maili aadressi tõttu, mille kirjade sisus paluti avaldamata teoseid edasi saata.

Üks ohvritest, Rootsi kirjastaja Albert Bonniers Förlag sõnab, et petturi segased motiivid vihjavad sellele, et mees tegi seda vaid põnevuse leidmiseks. Förlag arvab, et tegemist on inimesega, kes tahtis tunda ennast olulisena ning saada ligipääsu millelegi, millest kõik inimesed osa ei saa.

Kuigi Bernardini töötas varasemalt kirjastuses ning kasutas kelmuses töö ajal kogutud teadmisi, siis kirjastuse nimi jääb selles olukorras puhtaks.

Filippo Bernardini astub kohtu ette aprillis ning sooritatud kuriteo eest võib teda ees oodata kuni 20 aastat vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles