Digarist uuriti mullu enim tarbeklaasi kohta

Raamatuportaal
Copy
Foto: Kristjan Teedema

Digitaalarhiivis DIGAR osutus 2022. aasta kõige populaarsemaks uurimisteemaks tarbeklaas, millega TOP 20 lugemisnimekirja järgi on tutvutud kümneid tuhandeid kordi.

«Digitaalarhiiv DIGAR koondab väga eriilmelisi väljaandeid, mille ühiseks nimetajaks on seos Eestiga. Eelmisel aastal populaarseks osutunud tarbeklaasi teema on DIGARis kas nähtav või ka vaatamiseks kättesaadav nii kataloogide, artiklite, illustratsioonide ja paljude teiste formaatide kaudu. Kõige enam uuriti aga tarbeklaasi katalooge,» kõneles rahvusteavikute säilituskeskuse juhtivspetsialist Ülle Laos.

Külastajatele meeldisid väga erinevad Joh. Lorup'i klaasivabriku kolm kataloogi aastast 1939, mida vaadati kokku enam kui 15 000 korda. Kõige rohkem vaatamisi sai üksikkataloogina aga 1963. aastal väljaantud Tarbeklaasi kataloog, mida on avatud enam kui 8300 korda.

Huvi tarbeklaasi vastu kasvas koroona aja alguses, kui televiisorist näidati mitmeid saateid Lorupi klaasist ja Tarbeklaasi toodangust. Suurema vaba aja tekkimisel võis olla huvi välja selgitada, kui palju väärtuslikku klaasi vitriinkappides leidub.

Rahvusraamatukogu hallatav DIGAR vahendab iga teema kohta ilmunud kirjandust, perioodikat, õppematerjale, visuaale ja audiokandjaid. DIGARi sisu kättesaamine on reguleeritud autorikaitsega ning sageli ei ole värsked väljaanded loetavad, kuid autoriõigustega kaitstud teost saab lugema tulla raamatukokku kohapeale.

Aastal 2023 on plaanis DIGARi uuendus ning oodata on kaasaegset digitaalarhiivi lahendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles