Ilmunud on esimene väljaanne Tallinna Linnamuuseumi uuest, ajaloolisi retsepte ja eri ajastute köögimaailma tutvustavast raamatusarjast.
AJA MAITSED ⟩ Ilmunud on Tallinna Linnamuuseumi uus väljaanne, Peeter I kokaraamat
Kuidas teha keedist arbuusi viljalihast? Kuidas leivakalja või kulebjaakat pardiga? Kuidas ehtsat vene kapsasuppi?
120 leheküljelisest raamatust leiab väga mitmekihilise ajaloolise taustaga põnevaid retsepte, aga samuti ka Kadrioru «vana palee» ehk Peeter I maja ning Kadrioru pargi kujunemise lühiloo.
Tallinna Linnamuuseumilt ilmuva toiduajalugu tutvustavate väljaannete sarja esimene raamat kajastab ühe põneva ajastu toodud muutusi. Nendega hakkasid siinse peenema rahva toidulaudadele ilmuma uued meretagused toiduained, nagu näiteks nuikapsas, Savoia kapsas, baklažaan. Õukonnakokkadele lisandus teisigi välismaist päritolu ja uusi tuuli toonud toiduvalmistajaid.
Raamat on valminud koostöös restoraniga Mon Repos, selle peakoka Erik Prosvirini juhatusel, retseptides on arvestatud tänapäeva maitseid ja võimalusi. Raamatu lehekülgi illustreerivad fotod valmis roogadest ja Peeter I majast ning Tallinna Linnamuuseumi ja Eesti Kunstimuuseumi kunstikogust.
Sarja järgmistes raamatutes on kavas tutvustada Tallinna vanima eeslinna, Kalamaja elanikelt kogutud toiduretsepte, samuti kunagise keskaegse kaupmehemaja köögis valminud roogasid. Põnevaid retsepte leiab igast Tallinna ajajärgust.
Raamatu on koostanud Julia Kornejeva ja Irina Krivorukova, toimetanud Pia Ehasalu, tekstid koostas Julia Kornejeva. Fotode autor on Meeli Küttim, raamatu on kujundanud ning sellele elegantselt ajaloolise köite vormi andnud Angelika Schneider.
Raamat on paralleelselt kolmes keeles: eesti, inglise ja vene keeles ning sobib sellisena suurepäraselt ka kinkeraamatuks Eestis väljapoole.
Tallinna Linnamuuseumi ja Tallinna vene muuseumi kirjastatud väljaannet toetas Tallinna kultuuri- ja spordiamet.